Business Internaţional

A doua undă de şoc generată de virus loveşte deja fabricile din China. Pandemia face zdrenţe comerţul mondial

A doua undă de şoc generată de virus loveşte deja...

Autor: Catalina Apostoiu

30.03.2020, 00:05 30020

În condiţiile în care coronavirusul face ravagii pe continentul european, măsurile de carantină luate de aceste ţări întrerup comenzile către fabricile chineze chiar în momentul în care acestea începeau să-şi revină, scrie Bloomberg.

Noua situaţie prezintă un risc major în ceea ce priveşte şan­sele celei de-a doua mari economii a lumii de a se redresa de pe urma închiderilor din februarie. Deşi strategi şi chiar pre­mierul chinez Li Keqiang vorbesc de şanse crescute de re­dre­sare, economiştii continuă să-şi reducă estimările de creş­tere.

„Este clar a doua undă de şoc pentru economia chineză“, arată Xing Zhaopeng, economist la Australia & New Zea­land Banking Group. Răspândirea la nivel mondial a viru­sului „va afecta China prin două canale: lanţuri de apro­vizionare perturbate şi cerere externă în declin“.

Primele date ce vor indica durerea resimţită de industrie vor veni pe 31 martie, însă între timp firmele spun că plăţile amâ­nate şi comenzile anulate au devenit cele mai mari pro­ble­me.

China are deja în faţă cel mai dramatic declin trimestrial din ultimele decenii şi cel mai slab an din 1976.

Guvernul chinez reacţionează concentrându-se pe măsuri de păstrare a locurilor de muncă. Politicile propuse includ plăţi amânate în contul contribuţiilor sociale, însă până acum nu au fost adoptate măsuri de susţinere a operaţiunilor companiilor în timpul crizei.  „Ce e mai rău de-abia urmează pentru exporturi şi lanţul de aprovizionare“, arată Larry Hu, economist la Macquarie Group. „Pe întregul an, exporturile chineze ar putea scădea cu 10% sau chiar mai mult“.

Potrivit Reuters, exporturile nete ale Chinei au re­pre­zentat 11% din creşterea economică a ţării anul trecut.

Cele mai multe fabrici din China se redeschid numai pen­tru a face disponibilizări.

Sectorul manufacturier chinez, ce reprezintă aproximativ 40% din PIB-ul ţării şi peste 20% din numărul locurilor de muncă, suferea deja de pe urma războiului comercial SUA-China. Noi disponibilizări masive ar stârni îngrijorarea partidului comunist chinez.

Rata şomajului în mediul urban a atins 6,2% în februarie, în creştere cu 1% faţă de finalul anului 2019, şi un nivel record de la începerea publicării datelor la începutul anului 2018.

Dan Wang, analist la Economist Intelligence Unit (EIU) arată că şomajul ar putea creşte cu încă 5% în acest an.

Alţi 103 milioane de muncitori ar putea fi afectaţi de reduceri salariale de 30%-50%, adaugă acesta.

Citiţi AICI Ziarul Financiar E-paper de marţi

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO