Business Internaţional

A început: Companiile germane se pregătesc de recesiune după ce încrederea în mediul de business este la un nivel critic, iar cererea a scăzut

A început: Companiile germane se pregătesc de recesiune...

Autor: Alex Ciutacu

22.08.2019, 13:48 1460

Producătorii germani reconfirmă temerile legate de cea mai mare economie din Europa şi de drumul acesteia către o potenţială, sau inevitabilă, recesiune, potrivit Bloomberg.

Indicele economic al Germaniei care arată comenzile pentru fabrici şi pentru furnizorii de servicii scade în cel mai rapid ritm din ultimii şase ani, şi din ce în ce mai multe companii îşi anunţă acţionarii că se aşteaptă ca producţia să scadă în următoarele 12 luni.

Este pentru prima dată din 2014 până în prezent când se conturează acest semnal în piaţă, potrivit Purchasing Managers Index, realizat de IHS Markit.

Problemele reflectate de acest indicator oferă o imagine nefastă asupra economiei – care s-a contractat în al doillea trimestru din 2019.

Slăbiciunea economică persistentă, generată în special de tensiunile comerciale globale în creştere, încetinierea industriei auto şi încetinirea cererii pe piaţa din China, poate trimite şocuri în toată zona euro.

Banca Centrală Europeană a început deja să pregătească terenul pentru stimuli monetari noi, iar piaţa se aşteaptă ca instituţia să reducă dobânda de referinţă în următoare şedinţă de poltică monetară care va avea loc peste trei săptămâni.

În Germania guvernul abia a început discuţiile referitoare la un program de stimuli fiscali care ar putea susţine creşterea economică.

„Cumva ei nu sunt neapărat atenţi la acest indicator. Guvernul german ar trebui să reacţioneze. În prezent stagnează întreaga economie şi chiar avem nevoie de un pachet de stimuli”, notează Carsten Brzeski, economist-şef al ING pentru Germania.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO