Business Internaţional

A murit la 94 de ani fostul preşedinte filipinez Fidel Ramos

A murit la 94 de ani fostul preşedinte filipinez Fidel...

Autor: Andreea Tobias

31.07.2022, 17:25 30

A murit la 94 de ani fostul preşedinte filipinez Fidel Ramos, care a participat la răsturnarea dictaturii lui Ferdinand Marcos.

Fostul preşedinte filipinez Fidel Valdez Ramos a murit duminică, anunţă Reuters.

Ramos a devenit un erou pentru mulţi pentru că a dezertat din guvernul lui Marcos, unde a condus forţele naţionale de poliţie, stimulând căderea dictatorului în timpul revoltei populare din 1986 împotriva regimului său.

Alţii, însă, nu i-ar ierta sau uita rolul său în aplicarea legii marţiale sub regimul Marcos.

Ramos, celebru în ultimii ani pentru că felul în care ţinea în mână trabucuri neaprinse, a câştigat la limită alegerile contestate din 1992 pentru a o înlocui pe Corazon Aquino, liderul Partidului Poporului, care l-a înlăturat pe Marcos. Deşi a obţinut mai puţin de 23% din voturi, Ramos a ajuns în scurt timp la un sprijin de 66%, iar preşedinţia sa a fost amintită pentru o perioadă de pace, stabilitate şi creştere economică.

"Familia noastră împărtăşeşte durerea poporului filipinez în această zi tristă. Nu am pierdut doar un bun lider, ci şi un membru al familiei", a declarat într-o declaraţie fiul lui Marcos, recent ales preşedinte Ferdinand Marcos Jr.

Cunoscut sub numele de FVR, Ramos a urmat cursurile Academiei militare americane de la West Point şi a luptat în Războiul din Coreea în anii 1950 ca lider de pluton. A servit la sfârşitul anilor 1960 în Vietnam ca lider al Grupului de acţiune civilă din Filipine.

Ramos a deţinut toate gradele în armata filipineză, de la sublocotenent la comandant-şef. Nu şi-a pierdut niciodată ţinuta militară, lăudându-se de multe ori: "Nu există slujbe uşoare pentru Ramos".

Fiul fostului diplomat a devenit singurul lider metodist al acestei ţări majoritar romano-catolice.

Administraţia sa de şase ani a deschis economia ţării către investiţiile străine prin politici de dereglementare şi liberalizare.

Ramos a desfiinţat monopolurile din sectoarele transporturilor şi comunicaţiilor. Prin intermediul unor puteri speciale acordate de Congres, a restabilit sectorul energiei electrice, care se afla în dificultate, punând capăt întreruperilor de energie electrică de 12 ore care afectau ţara.

În timpul mandatului său, economia a înregistrat o creştere puternică, iar rata sărăciei a scăzut de la 39% la 31%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO