Business Internaţional

ABN AMRO simte gustul dulce al profitului

05.02.2004, 00:00 15



Grupul bancar olandez ABN AMRO a anuntat ieri ca si-a surclasat propriul obiectiv in 2003, in urma unei cresteri de 31% a profitului net. Directorul grupului a avansat ipoteza unei eventuale fuziuni dupa ce a indicat ca banca va anula un mecanism de protectie in cazul unei preluari.



Directorul executiv Rijkman Groenink, care a coordonat un program de restructurare evaluat la un miliard de euro, ce a inclus vanzarea de active nestrategice si reducerea personalului, pe plan mondial, cu 10.000 de angajati, a indicat ca rezultatele financiare ale bancii vor creste din nou in acest an, dar intr-un ritm mai lent.



Controlul costurilor, evolutia mai buna a burselor si diminuarea provizioanelor pentru creditele neperformante au contribuit la cresterea rezultatelor bancii in 2003. Provizioanele au scazut in ciuda fondurilor rezervate pentru a acoperi expunerea la criza grupului italian Parmalat, dupa declararea acestuia in situatie de insolvabilitate.



Profitul net al celei mai mari banci olandeze a atins 3,161 miliarde de euro in 2003, comparativ cu 2,207 miliarde de euro in anul precedent. Cresterea anticipata de ABN AMRO a fost de 25%, iar analistii se asteptau la un progres de 28%. "Asteptam ca 2004 sa fie mai bun decat 2003 in conditiile imbunatatirii performantelor si profitului net," a declarat Groenink.



Actiunile bancii au crescut cu 0,2%, la 19,18 euro, in urma anuntului. De asemenea, compania intentioneaza sa majoreze dividentele de la 45 de centi pe actiune la 50 de centi.



Compania a anuntat ca se asteapta la un profit mai mare din sectorul corporatist, dar si de pe pietele Chinei si Braziliei, care vor contraca cresterea lenta din SUA.



De asemenea, ABN AMRO a anuntat ca prevede anularea actiunilor preferentiale olandeze, renuntand astfel la un mecanism de aparare prin care ar fi contracarat mai usor o eventuala tentativa de preluare.



Groenink a indicat ca banca anuleaza aceste actiuni, detinute in cadrul grupului, pentru a indeplini cerintele de buna practica din noul cod olandez de guvernare corporatista.



El a avansat ulterior ipoteza unei simplificari a structurii bancii in vederea facilitarii unei posibile fuziuni.



Intrebat despre consolidarea din sectoarele bancare american si european, Groenink a declarat ca ABN AMRO nu va realiza nici o achizitie majora, dar a adaugat ca o fuziune este una dintre optiunile bancii olandeze.



Prezenta ABN AMRO in Italia, unde detine participatii la capitalul Antonveneta si Capitalia, a atras speculatii ca ar putea cumpara una dintre bancile italiene dupa ce statul va adopta reguli mai favorabile privind achizitiile investitorilor straini.
gabriel.taranu@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO