Business Internaţional

Actionarii fac presiuni asupra conducerii bancii ABN Amro

09.03.2007, 17:17 30

Fondul britanic de investitii Toscafund, actionar al ABN AMRO, s-a alaturat altor actionari ai grupului bancar olandez care doresc reorganizarea sa, inclusiv printr-o fuziune cu un alt grup bancar sau prin vanzarea de active.
Toscafund, un fond de investitii britanic, actionar al ABN AMRO, s-a alaturat altor actionari ai grupului bancar olandez care cer reorganizarea acestuia, scrie presa internationala.
"Este evident ca in ultimii cinci ani managementul ABN AMRO nu a atins nivelul pe care si l-a propus", au declarat oficialii Toscafund. "Asadar, nu consideram ca este cazul ca ABN AMRO sa realizeze achizitii majore in aceasta perioada. De asemenea, suntem de parere ca toti actionarii ar beneficia dupa urma unei fuziuni cu o alta companie majora, decizie care s-a dovedit a fi extrem de profitabila in trecut." ABN, cu o capitalizare de piata de 51 mld. euro, este cea mai mare banca a Olandei, dar s-a aflat sub influenta pretului scazut al actiunilor si a fost privita ca o potentiala tinta pentru o preluare.
Banca olandeza SNS, a carei divizie de management de active detine 0,23% din ABN, de asemenea si-a exprimat ingrijorarile cu privire la strategia adoptata de catre ABN, fiind cel de-al patrulea actionar care ii cere bancii sa schimbe directia. "Suntem foarte seriosi atunci cand vine vorba de strategia ABN", a declarat un purtator de cuvant al SNS. "Iar actiunile nu sunt la nivelul optim", a adaugat el.
ABN a intarit ideea ca este increzatoare in comunicarea deschisa cu pietele financiare si cu toti actionarii sai, dar nu a comentat declaratiile oficialilor Toscafund.
Discutiile cu privire la directia ABN s-au intensificat pe 21 februarie, cand fondul de investitii TCI a trimis o scrisoare catre managementul ABN prin care cerea fuziunea companiei, divizarea acesteia sau a unor active ale bancii. De atunci, fondul de pensii olandez PGGM si-a exprimat ingrijorarea cu privire la strategia ABN, dar nu a specificat daca sustine sau nu un plan de fuziune.
Banca centrala olandeza de asemenea a luat in calcul diferite posibilitati, iar guvernatorul Nout Wellink si-a exprimat ingrijorarea cu privire la scrisoarea trimisa de TCI. Mai tarziu el a fost criticat de catre Comisia Europeana pentru faptul ca a intervenit. ABN este cea mai noua tinta a investitorilor activi.
Intr-o scrisoare adresata ziarului Wall Street Journal Europe, Wellink a respins criticile aduse declaratiilor sale, declarand ca exercitarea de presiune asupra unei banci mari precum ABN ar putea afecta stabilitatea sistemului financiar. Doua fonduri de investitii, Centaurus Capital si Paulson & Co au cerut dezmembrarea grupului Stork pentru a fi vandut mai usor si de asemenea incearca sa forteze retailerul Ahold sa vanda o parte din activele sale. TCI si Toscafund detin impreuna un pachet de actiuni care totalizeaza putin peste 1% din ABN.
Actiunile ABN s-au apreciat cu 1,2% la 27,10 euro pe 7 martie. Acestea au crescut cu pana la 8,4% dupa ce TCI a trimis scrisoarea presedintelui consiliului de administratie al ABN, Arthur Martinez, si directorului executiv al grupului, Rijkman Groenink, dar a pierdut mai mult de jumatate din acel avans. TCI, care a facut parte din grupul investitorilor activi care s-a opus ofertei de preluare facuta de Deutsche Boerse pentru London Stock Exchange in 2005, sustine ca actiunile ABN au scazut din mai 2000 incoace, in timp ce bancile europene din indicele DJ Stoxx s-au apreciat cu 44%. TCI a propus in scrisoarea trimisa oficialilor bancii olandeze cinci pasi pe care ABN trebuie sa ii urmeze la intalnirea anuala de pe 26 aprilie.
ABN a preluat controlul bancii Antonveneta din Italia in 2005 contra sumei de 7,5 mld. euro si este in prezent cel mai mare actionar al bancii Capitalia. De asemenea, ABN a inregistrat o crestere a diviziei din Brazilia si o prezenta importanta pe piata de retail bancar din Statele Unite, dar nici una dintre aceste afaceri nu a inregistrat un ritm mai rapid de dezvoltare.
Purtatorul de cuvant al SNS, Tom Gordijn, a declarat ca este nevoie de o strategie mai performanta, dar a refuzat sa spuna care este pozitia oficiala a SNS cu privire la prioritatile din viitorul apropiat ale grupului bancar ABN AMRO la intrunirea de pe 26 aprilie, contrar unor zvonuri care sustineau ca SNS Real doreste dezmembrarea grupului bancar olandez. Gordijn de asemenea a subliniat ca SNS detine 0,2% din ABN si nu 0,3%, cum a publicat un important ziar financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO