Business Internaţional

Acţiunile marilor bănci europene sunt în scădere puternică

Acţiunile marilor bănci europene sunt în scădere puternică

Autor: Marius Oncu - Mediafax

10.08.2011, 19:16 2110

Acţiunile băncilor sunt în scădere puternică pe marile burse dinEuropa, cel mai grav afectate fiind cele din Franţa, unde declinulcotaţiei Societe Generale a ajuns chiar la 21%, ca urmare atemerilor privind expunerea faţă de criza datoriilor din statele dela periferia zonei euro.

În Franţa, titlurile Societe Generale erau în scădere cu 14,2%la 15:20 GMT (18:20 ora României), cele ale Credit Agricole cu13,46%, iar BNP Paribas cu 10,36%.

Pe bursa de la Milano, lovită de asemenea puternic deneîncrederea investitorilor, titlurile Intesa Sanpaolo au coborâtcu 11,2%, iar UniCredit cu 8,67%.

Scăderi ceva mai temperate se înregistrează la Londra, Madridsau Frankfurt.

În Marea Britanie, HSBC a scăzut cu 5,72%, Barclays cu 7,6%,Royal Banck of Scotland (RBS) cu 7,21%, iar Lloyds cu 4,32%.

Pe piaţa spaniolă, Santander a pierdut 8,44%, iar BBVA 8,2%.

În Germania, Deutsche Bank a scăzut cu 6,49%, iar acţiunileCommerzbank cu 7,42%.

Scăderile cotaţiilor bancare au fost mai limitate pe bursa de laViena, unde Erste a coborât cu 2,66%, iar Raiffeisen BankInternational cu 4,5%.

Un reprezentant al Societe Generale a negat, marţi, o serie despeculaţii vehiculate pe burse privind stabilitatea financiară abăncii, care au cauzat un declin drastic, de până la 21%, alacţiunilor grupului francez.

Zvonurile referitoare la Societe Generale, împreună cuspecualţii referitoare la o posibilă retrogradare a ratinguluisuveran al Franţei, au cauzat, miercuri, prăbuşirea burselor dinîntreaga lume, transmite Reuters.

Societe Generale, Intesa Sanpaolo, UniCredit, RBS, Erste şiRaiffeisen sunt prezente şi în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO