Business Internaţional

Adunările publice aduc rata de infectare din Spania cu mult peste media Europei: „Dacă oamenii nu devin responsabili, în ideea de a sta acasă dacă au intrat în contact cu o persoană infectată, am putea avea cel mai bun sistem de testare din lume şi tot nu ar fi de ajuns”

Adunările publice aduc rata de infectare din Spania cu...

Autor: Eduard Ivanovici

23.08.2020, 09:00 2277

Coronavirusul continuă să se răspândească în Spania şi în restul Europei, ţara iberică aflându-se în situaţia în care trebuie să controleze focarele de coronavirus înainte de redeschiderea şcolilor de luna viitoare, conform Financial Times.

Ultimele informaţii publicate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor arată că Spania a înregistrat în ultimele 14 zile o rată de 145 de infecţii per 100.000 de oameni, rezultat asemănător datelor din primăvară.

În afară de Malta, nicio altă ţară europeană nu a raportat o rată mai mare de 100. Prin comparaţie, rata de infectare din Franţa ajunge la 51 de cazuri, în timp ce Marea Britanie a înregistrat 21 de infecţii la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

În cele trei districte ale Madridului, rata este cuprinsă între 400 şi 600. Vineri, guvernul regional al capitalei a declarat că oamenii care locuiesc în cele mai afectate zone trebuie să rămână acasă.

„Să nu existe alte interpretări: lucrurile nu merg deloc bine”, a declarat Fernando Simon, doctorul care conduce eforturile de combatere a pandemiei în Spania.

Autorităţile pun răspândirea virusului în spatele grupurilor de tineri şi adunărilor publice şi încep să avertizeze că redeschiderea şcolilor devine din ce în ce mai grea, în ciuda planurilor create în ultimele luni. Zilele trecute, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţa că oamenii cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani continuă să accelereze transmiterea. „Mulţi nu sunt conştienţi de infecţie, ceea ce creşte semnificativ riscul pentru cei vulnerabili”, a spus un oficial al organizaţiei.

 „Dacă oamenii nu devin responsabili, în ideea de a sta acasă dacă au intrat în contact cu o persoană infectată, am putea avea cel mai bun sistem de testare din lume şi tot nu ar fi de ajuns”, a declarat Enrique Ruiz Escudero, principalul expert sanitar din regiunea capitalei Madrid.

„Majoritatea focarelor pe care le-am detectat au fost întâlniri de familie sau adunări generale, unde oamenii sunt prea relaxaţi şi se gândesc că nu pot fi infectaţi.”

Între timp, cancelarul german Angela Merkel a declarat în darul unei întâlniri a Uniunii Creştin-Democrate că numărul de infecţii din Germania prezintă un motiv de îngrijorare, iar ministrul sănătăţii Jens Spahn a sugerat weekendul trecut ca adunările generale să fie limitate, cel puţin pentru o perioadă, la membrii apropiaţi ai familiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO