Business Internaţional

Aeroporturile Rusiei au noi saloane pentru oamenii de afaceri

19.09.2005, 22:33 18

Asezat pe o canapea rosie din plus, uitandu-se la un ecran de 125 de centimetri al unui televizor cu plasma si sorbind un espresso dublu, Valeri Efros, originar din Cheliabinsk, rade la ideea ca saloanele din aeroporturi destinate oamenilor de afaceri din Rusia ar fi mai incomode decat cele din Occident.

"Sunt mai bune intr-un fel, pentru ca sunt mai noi, iar tehnologia este mai avansata", spune el, in timp ce asteapta in sala destinata oamenilor de afaceri din aeroportul intern Domodedovo.

In celalalt capat al orasului, la Aeroportul Seremetievo, Chris Yi, director in cadrul LG, a fost mai putin impresionat de ceea ce au de oferit terminalele Rusiei celor ce calatoresc in scop de afaceri, plangandu-se de marimea si varietatea facilitatilor din saloane. Delta, fondata de Delta si Aeroflot pe locul primei sali construite de Uniunea Sovietica pentru oamenii de afaceri, a fost deschisa in 1985.

"Calitatea nu poate fi comparata cu cea a altor orase internationale", spune Chris Yi, aratand ca lipsa unui dus este cea mai mare problema.

La douazeci de ani dupa deschiderea primei astfel de sali rezervate oamenilor de afaceri, nu toti cei ce calatoresc in scopuri de afaceri isi doresc cu adevarat sa petreaca un anumit numar de ore in aeroporturile din Rusia. Totusi, acestia nu se pot plange ca nu au de unde alege.

Cele doua aeroporturi principale ale Moscovei, Domodedovo si Seremetievo, dispun acum de 12 astfel de saloane, toate oferind scaune confortabile, acces la Internet, televiziune prin satelit si mancare gratuita. In functie de salon, calatorii pot intalni chiar si elemente de lux, cum ar fi ziare internationale la zi, un dus si un televizor cu plasma cu propria telecomanda.

Unele dintre aceste elemente de lux sunt disponibile chiar si pentru cei ce nu calatoresc la clasa de business. Chitantele pentru saloanele interne si cele internationale pot fi achizitionate din holul de plecari. Moderna sala de la Seremetievo isi ofera serviciile in schimbul a 50 de euro, singura problema fiind ca esti nevoit sa mergi in centrul Moscovei pentru a lua o chitanta.

Simplul, dar spatiosul salon international destinat oamenilor de afaceri de la recent renovatul aeroport Vnukovo, al treilea mare aeroport al Moscovei, ofera acces la toate serviciile in schimbul a 650 de ruble, in timp ce vechea sala interna a aeroportului percepe 850 de ruble.

Numai Domodedovo ofera dusuri: in salile Sibir si British Airways si in propria sala internationala a aeroportului.

O selectie de ziare britanice si internationale poate fi gasita in sala British Airways, in momentul sosirii primului zbor al companiei, la 3:45 pm. Insa, odata ziua incheiata, cel mai placut loc pentru odihna este in sala Sibir de la Domodedovo, construita acum sase luni. La 7 pm, luminile sunt mai slabe, meniul se schimba si un pianist canta jazz si piese clasice la un pian imens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO