• Leu / EUR4.9366
  • Leu / GBP5.6319
  • Leu / USD4.9920
Business Internaţional

Agenţii FBI au colectat documente secrete de la reşedinţa lui Donald Trump

Agenţii FBI au colectat documente secrete de la reşedinţa lui Donald Trump

Autor: Mihai Draghici

13.08.2022, 08:42 32

Agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au depistat documente secrete în reşedinţa fostului preşedinte american Donald Trump, în cadrul unei anchete privind potenţiala încălcare a legilor privind spionajul şi deţinerea neautorizată de materiale clasificate.

Documentele colectate din reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago (Florida) au caracter ultrasecret şi pot fi vizualizate doar în sedii securizate ale agenţiilor guvernamentale, potrivit unei copii a mandatului de percheziţie obţinută de cotidianul The New York Times.

Agenţii federali care au efectuat percheziţia în reşedinţa lui Donald Trump au acţionat în baza unui mandat emis pentru investigarea unor potenţiale infracţiuni comise prin încălcarea Legii privind Spionajul, care interzice deţinerea neautorizată de informaţii despre securitatea naţională ce pot afecta Statele Unite şi pot ajuta un adversar străin. De asemenea, sunt suspectate încălcări ale unei legi federale care interzice ascunderea unui document sau obstrucţionarea unei anchete guvernamentale, precum şi un regulament care interzice mutarea neautorizată de materiale guvernamentale.

Un judecător federal a autorizat publicarea mandatului în baza căruia a fost efectuată percheziţia în locuinţa lui Donald Trump. Agenţii FBI au colectat 11 seturi de documente secrete din reşedinţa lui Donald Trump, conform agenţiei The Associated Press. Sunt documente care conţin inclusiv "informaţii sensibile structurate pe categorii", care, în cazul publicării, pot afecta "în mod excepţional de grav" interesele Statelor Unite.

De asemenea, au fost depistate documente prezidenţiale referitoare la ordonanţa de graţiere a lui Roger Trump, un aliat al lui Donald Trump, precum şi informaţii despre preşedintele Franţei. Au fost colectate şi fotografii, o notă scrisă de mână, documente secrete şi confidenţiale.

Donald Trump a cerut publicarea imediată a mandatului în virtutea căruia a fost efectuată percheziţia la reşedinţa sa din statul Florida. "Publicaţi documentele acum! Nu doar că nu mă opun publicării documentelor referitoare la operaţiunea neamericană, care nu a respectat drepturile şi nu a fost necesară, efectuată în casa mea din Mar-a-Lago, Palm Beach, Florida, ci încurajez publicarea imediată a documentelor", a declarat Trump, potrivit postului Fox News. Trump a catalogat drept o "farsă" informaţia publicată de cotidianul The Washington Post privind căutarea de către FBI a unor documente clasificate despre arme nucleare.

"Tema documentelor despre arme nucleare este o farsă şi sunt implicaţi aceiaşi oameni corupţi. De ce nu a permis FBI percheziţia în reşedinţa din Mar-a-Lago în prezenţa avocaţilor noştri şi a altor oameni?", a declarat Donald Trump.

Anterior, Donald Trump a sugerat, miercuri, că agenţii FBI ar fi putut planta probe împotriva sa în timpul percheziţiei şi crede că preşedintele Joseph Biden a ştiut de operaţiune, deşi Casa Albă a negat acest lucru. "Li s-a cerut tuturor să plece din incintă, au vrut să fie lăsaţi singuri, fără martori care să vadă ce fac, ce iau şi sper că nu au plantat probe. De ce au insistat vehement să nu fie nimeni care să îi supravegheze, să plece toată lumea? Obama şi Clinton nu au fost vizaţi deloc de astfel de percheziţii, în pofida disputelor majore", a afirmat Donald Trump.

Numeroşi politicieni republicani, inclusiv fostul vicepreşedinte Mike Pence, au criticat descinderea FBI la reşedinţa lui Trump. Casa Albă susţine că preşedintele Biden a aflat "din relatările publice" despre percheziţii.

Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a declarat, joi seară, că, deşi nu a fost o decizie "uşoară", el a aprobat personal mandatul de percheziţie la reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9366
Diferență: -0,1072
Ieri: 4.9419
Azi: 4.9920
Diferență: 0,2309
Ieri: 4.9805
Azi: 5.6319
Diferență: -0,6755
Ieri: 5.6702
Azi: 5.0780
Diferență: 0,4014
Ieri: 5.0577