Business Internaţional

Amânarea acordului pentru Grecia loveşte bursele

Amânarea acordului pentru Grecia loveşte bursele

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

16.02.2012, 11:37 1408

Bursele europene au deschis joi în scădere, încrederea investitorilor fiind afectată de amânările repetate ale acordului de salvare a Greciei şi de posibilitatea retrogradării ratingurilor de credit ale mai multor instituţii financiare din zona euro de către Moody's, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a scăzut cu 0,9% în debutul şedinţei de tranzacţionare, după ce a atins miercuri maximul ultimelor şase luni, evoluţie care i-a determinat pe unii investitori să vândă pentru a marca profituri pe creşterea de 18% înregistrată de indice de la sfârşitul lunii noiembrie.

Indicii FTSE (Londra) şi CAC 40 (Paris) au pierdut 0,9% fiecare, în timp ce DAX (Frankfurt) s-a retras cu 1,3%.

Liderii zonei euro iau în calcul amânarea parţială sau totală a celui de-al doilea acord de finanţare externă pentru Grecia, statul elen riscând astfel intrarea în faliment.

Încrederea investitorilor a fost însă afectată şi de datele dezamăgitoare privind investiţiile din China şi de avertismentul Moody's că ar putea retrograda 17 bănci de anvergură globală şi 114 de instituţii financiare europene din cauza efectelor crizei datoriilor de stat asupra sistemului financiar mondial.

Indicele sectorului bancar a deschis în coborâre cu 1,6%.

Pe de altă parte, acţiunile Renault şi Cap Gemini au crescut datorită rezultatelor financiare peste estimări raportate joi de cele două companii.

Pieţele asiatice din afara Japoniei au scăzut puternic joi, indicele MSCI Asia Pacific coborând cu 1,4%, din cauza întârzierilor repetate în privinţa acordului Greciei. Moneda euro s-a depreciat în Asia cu 0,4%, atingând un minim al ultimelor trei săptămâni de 1,3 dolari.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis joi în scădere cu 0,2%, însă atmosfera de pe piaţa japoneză este optimistă, după ce mai multe măsuri de relaxare a politicii monetare din partea Băncii Japoniei au determinat deprecierea yenului.

Bursa de la New York a finalizat miercuri în scădere, direcţia pieţei fiind dictată în principal de evoluţia acţiunilor Apple, care şi-a cimentat în ultima perioadă statutul de cea mai mare companie din lume după capitalizare.

Direcţia indicilor S&P 500 şi Nasdaq a fost influenţată tot mai mult recent de fluctuaţiile acţiunilor Apple. Miercuri, titlurile companiei au deschis în urcare puternică, apreciindu-se cu 3% în prima parte a şedinţei, însă au revenit pe minus spre sfârşitul zilei şi au închis în scădere cu 2,3%.

Indicele S&P 500 a finalizat în coborâre cu 0,5%, iar Nasdaq a pierdut 0,6%, în timp ce Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO