Business Internaţional

Americanii scot mai greu banii din buzunar

07.10.2008, 17:23 16

Cheltuielile de consum din Statele Unite au scazut pe toate segmentele, in luna septembrie, consumatorii fiind ingrijorati in privinta stabilitatii conturilor bancare si fondurilor de pensii, in contextul agravarii crizei financiare, potrivit unui raport al MasterCard.

Astfel, vanzarile de imbracaminte s-au diminuat cu 5,5% in septembrie fata de aceeasi luna a anului trecut, respectiv cu 9,1% in cazul hainelor, pantofilor si accesoriilor pentru femei. Vanzarile de mobila s-au redus cu 13,3%, cea mai mare scadere din ultimii cinci ani, iar segmentul electronicelor si electrocasnicelor a inregistrat un declin de 13,8%.
"Problemele de pe Wall Street au avut un impact imediat asupra increderii consumatorilor. Instabilitatea si sentimentul de nesiguranta transmis de pietele financiare determina consumatorii sa-si reduca cheltuielile", a declarat directorul de cercetare economica al diviziei de analiza pentru segmentul retail din MasterCard.
Totodata, acelasi cumul de factori ar putea duce la o reducere mai accentuata a cheltuielilor, pana la aparitia promotiilor din perioada sarbatorilor de iarna, a adaugat analistul.
Vanzarile din septembrie, luna in care criza financiara si-a atins apogeul, sunt un indicator care poate anticipa nivelul cheltuielilor din aceasta iarna, in conditiile in care majorarea preturilor la carburanti si alimente, prabusirea sectorului rezidential si restrangerea pietei creditelor ar putea conduce la cel mai slab sezon din ultimii 17 ani pentru retaileri.
Retailul de specialitate (magazine dedicate unui singur segment de consum) a inregistrat o scadere de 7,7% a vanzarilor in septembrie pe piata americana, in timp ce incasarile hotelurilor s-au diminuat cu 4,9%, pe masura ce scumpirea carburantilor a determinat majorarea preturilor biletelor de avion.
Vanzarile pe internet au scazut, de asemenea, cu 8,4 %, in timp ce segmentul produselor de lux s-a diminuat cu 4,8%. Aprecierea dolarului american a redus bugetele de cheltuieli ale turistilor straini.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO