Business Internaţional

Amsterdam este câştigătorul surpriză al Brexitului: Capitala financiară olandeză a preluat mai mult de 20% din piaţa swapurilor euro şi peste 160 de miliarde de dolari în tranzacţii cu datoriile suverane

Amsterdam este câştigătorul surpriză al Brexitului:...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.03.2021, 23:20 3653

Autorităţile din Olanda erau nervoase înainte de Brexit. Spre deosebire de alte capitale europene care au văzut o oportunitate în retragerea Marii Britanii din UE - şansa de a atrage mai multe locuri de muncă în domeniul afacerilor şi serviciilor financiare -, guvernul olandez era îngrijorat de un şoc economic deoarece Marea Britanie era un partener comercial important care părăseşte piaţa comună, scrie Financial Times.

Guvernul olandez a derulat o campanie de sensibilizare a pu­blicului pentru a alerta companiile cu privire la pericole. Brexitul a fost descris ca un monstru păros ener­vant, o barieră care a împiedicat companiile olandeze să ajungă la în­tâlniri sau care întârzie transporturile către Marea Britanie. Stef Blok, ministrul de externe, a scris pe Twitter: „Asiguraţi-vă că Brexit nu vă stă - sau nu se întinde - în calea voastră.

Cu toate acestea, de când Marea Britanie a părăsit piaţa unică în urmă cu nouă săptămâni, Brexit a fost la fel de mult o oportunitate pentru Olanda.

În cursa de a atrage afacerile care părăsesc Londra, Amster­damul, şi nu centrele bancare mai mari cum sunt Frankfurt şi Paris, a strălucit.

Având în vedere că autori­tăţile de regle­men­tare din UE se stră­duie să recâştige con­trolul asupra tu­turor afa­cerilor denomi­nate în euro, Amster­dam a declasat deja Lon­dra, fiind principalul centru european de tranzacţionare a acţiunilor, în con­di­ţiile în care mai mult de 8 miliarde de euro pe zi în tranzacţii cu acţiuni UE au fost forţate să revină în bloc.

Capitala financiară olandeză a preluat, de asemenea, mai mult de 20% din piaţa swapurilor euro şi peste 160 de miliarde de dolari în tranzacţii cu datoriilor suverane.

Acest transfer va fi suplimentat în iunie, când piaţa de tranzacţionare a emblematicelor certificate de emisii de carbon din Europa, de 1 miliard de euro pe zi, se mută, de asemenea, la Amsterdam.

„Oraşul este în plină expansiune. Se construiesc într-o nebunie şcoli internaţionale. Afacerile care au venit aici sunt o consecinţă firească a Brexitului “, spune Guus Warringa, director al Stichting Capital Amster­dam, o fundaţie care promovează pieţele publice olandeze. Chiar şi aşa, el recunoaşte că a fost o surpriză pentru unii observatori. „Nu a existat niciun plan de a-i aduce londonezi la Amsterdam“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO