Business Internaţional

Analiştii avertizează: posibilele sancţiuni americane împotriva Turciei i-ar putea pica bine lui Putin

Analiştii avertizează: posibilele sancţiuni americane...

Autor: Catalina Apostoiu

18.07.2019, 00:04 306

Oficialii europeni au decis să reducă asistenţa preaderare a Turciei pe 2020 cu 145,8 mln de euro şi să suspende negocierile bilaterale la nivel înalt dintre cele două ţări.

Posibilele sancţiuni americane împotriva Turciei, aliat NATO, ar putea stopa viitoare acorduri militare cu ţări ca Rusia, dar ar putea în acelaşi timp să-i aducă avantaje preşedintelui rus Vladimir Putin, susţin analiştii, potrivit CNBC.

În perspectivă, observatorii sunt îngrijoraţi în legătură cu reacţia americanilor faţă de ceea ce continuă să fie o problemă semnificativă pentru NATO: Ankara a început oficial să primească părţi din sistemul rusesc de apărare anti-rachetă S-400 ca urmare a unui acord împotriva căruia Washingtonul a făcut lobby puternic.

Sancţiunile, speră senatorii americani, ar transmite un mesaj clar ţărilor membre ale NATO care cumpără arme din ţări non-NATO, în special cele considerate drept adversare ale alianţei vechi de 70 de ani.

Astfel de sancţiuni i-ar putea aduce însă în ultimă instanţă beneficii lui Putin, spun unii analişti. „Sancţiunile vor împinge şi mai mult Turcia în afara orbitei Occidentului şi în braţele duşmanilor Vestului, ca Rusia şi Iranul“, susţine Timothy Ash, strateg în cadrul Bluebay Asset Management. Divizarea NATO este de multă vreme o ţintă a preşedintelui rus.

Turcia ar putea reacţiona prin restricţionarea accesului americanilor la baza aeriană Incirlik, o platformă vitală de lansare pentru operaţiunile americane din Orientul Mijlociu.

Unii experţi regionali cred că sancţiunile ar putea viza companii având legătură cu sectorul militar, neavând un impact masiv asupra economiei turceşti. Dar dacă acestea vor ţinti băncile, ratingul suveran şi moneda ţării ar putea avea de suferit în continuare.

Orice sancţiuni ar zgudui probabil încrederea investitorilor în economia turcă, mai ales după mai mult de un an de turbulenţe financiare datorate conflictelor diplomatice anterioare cu SUA şi unei serii de decizii neortodoxe luate de preşedintele turc.

Turcia a fost luată în vizor şi de europeni. UE a decis recent să-şi reducă asistenţa financiară acordată Turciei şi să suspende discuţiile la nivel înalt cu această ţară ca parte a unui set de sancţiuni legat de activităţile de forare din apropierea coastei Ciprului, potrivit Euronews.

Oficialii europeni au decis să reducă asistenţa pre-aderare a Turciei pe 2020 cu 145,8 mln de euro şi să suspende negocierile bilaterale la nivel înalt dintre cele două ţări. Aceştia au invitat de asemenea Banca Europeană de Investiţii să-şi revizuiască activităţile de creditare din Turcia, care au totalizat 358,8 milioane de euro anul trecut.

În pofida escaladării conflictului dintre Turcia şi Cipru, însă, Germania continuă să furnizeze arme autorităţilor de la Ankara, notează Euractiv.

În primele patru luni ale acestui an, Turcia a primit armament în valoare de 184,1 milioane de euro din Germania. Numai anul trecut, livrările către Turcia au reprezentat aproape o treime din exporturile totale de arme ale Germaniei, de 770,8 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO