Business Internaţional

ANALIZĂ: 25 de ani de la cea mai sângeroasă mineriadă - GALERIE FOTO

ANALIZĂ: 25 de ani de la cea mai sângeroasă mineriadă...

Autor: Mediafax

21.10.2015, 13:10 598

Sâmbătă se împlinesc 25 de ani de la cea mai sângeroasă mineriadă, în urma căreia au murit zeci de oameni, dintre care doar şase au fost identificaţi şi recunoscuţi, iar 746 au fost răniţi. La începutul acestui an, în februarie, dosarul Mineriadei a fost redeschis.

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1990, autorităţile au intervenit în forţă pentru a împrăştia "golanii" care se aflau de 52 de zile în Piaţa Universităţii. Seara, la televiziune publică putea fi auzit comunicatul preşedintelui Ion Iliescu, care chema ajutorul forţelor "conştiente şi responsabile" împotriva grupurilor extremiste.
 

Mineriada a pus capăt protestului anticomunist din Piaţa Universităţii, care a început cu un miting al PNŢCD în Piaţa Aviatorilor, în 22 aprilie. Din acea zi, manifestanţii au ocupat permanent Piaţa Universităţii, numărul lor crescând de la o zi la alta după ce, în 24 aprilie, în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), Ion Iliescu i-a numit "golani".

În 20 mai 1990, Ion Iliescu şi FSN câştigă alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Oamenii din Piaţa Universităţii protestau faţă de instaurarea unei puteri "neocomuniste" reprezentate de regimul lui Ion Iliescu şi cereau adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, independenţa Televiziunii şi aflarea adevărului despre Revoluţie. De la balconul Facultăţii de Geologie, numit "tribuna democraţiei", au vorbit în acele zile peste o mie de persoane - personalităţi, dar şi simpli cetăţeni -, iar Piaţa Universităţii, declarată "liberă de neocomunism" şi "kilometrul zero al democraţiei", a fost tranzitată de sute de mii de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO