Business Internaţional

Anul 2019 aduce cea mai mare tranzacţie din industria de procesare a plăţilor la nivel global, de 35 miliarde dolari

Anul 2019 aduce cea mai mare tranzacţie din industria de...

Autor: Alina Botezatu

18.03.2019, 14:34 157

Fintech-ul Fidelity National Information Services a ajuns la un acord de achiziţionare a procesorului de plată Worldpay pentru aproximativ 35 de miliarde de dolari, cea mai mare tranzacţie de până acum din industria plăţilor electronice care are o creştere rapidă, informează site-ul agenţiei Reuters

Tranzacţia evaluează la aproximativ 43 de miliarde de dolari, inclusiv datoria, Worldpay, care este un jucător important în plăţile cu carduri, cu o vechime de 40 de ani şi care are operaţiuni în special în Marea Britanie, în timp ce FIS se concentrează asupra serviciilor bancare de retail şi instituţionale, precum şi a plăţilor.

Acţionarii Worldpay vor primi 0,9287 acţiuni ale FIS şi 11 dolari pentru fiecare acţiune, evaluând compania la 112,12 dolari pe acţiune, o creştere de aproximativ 14% faţă de vineri, potrivit calculelor Reuters.

Ca urmare a tranzacţiei, acţionarii FIS vor deţine 53% din noua companie şi cei ai Worldpay 47%, iar directorul WorldPay, Charles Drucker, va deveni vicepreşedinte executiv al noii companii.

Noua companie rezultată din combinarea FIS şi Worldpay va deveni o putere globală în sectorul fintech, cu un venit anual de aproximativ 12 miliarde de dolari şi un câştig de bază ajustat de aproximativ 5 miliarde de dolari.

Companiile au menţionat că acordul va avea drept rezultat o creştere organică a veniturilor de 6% până la 9%, până în 2021 şi reducerea unor cheltuieli de 700 de milioane de dolari, în următorii trei ani.

În plus, această tranzacţie este făcută la puţin mai mult de un an de la cea prin care compania americană Vantiv a plătit 10,63 miliarde de dolari pentru firma de plăţi care a fost înfiinţată în Marea Britanie şi care s-a desprins din Royal Bank of Scotland în 2010.

De altfel, tranzacţia face parte dintr-un val de consolidare din sectorul tehnologiei financiare, tot mai multe firmele încercând să se concentreze pe sistemele de plăţi care sunt utilizate din ce în ce mai mult pentru vânzările online şi cele din magazinele clasice, notează Reuters.

În plus, compania americană Fiserv Inc. a cumpărat procesorul de plăţi First Data Corp în ianuarie, pentru 22 de miliarde de dolari, în timp ce compania italiană Nexi intenţionează să se listeze în acest an, aceasta putând să devină una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din Europa (IPO), din acest an.

„Dimensiunea este importantă în industria noastră care se schimbă rapid”, a declarat directorul executiv al FIS, Gary Norcross, care va conduce noul grup rezultat.

Plăţile globale vor ajunge venituri de 3 trilioane de dolari pe an, până în 2023, potrivit firmei de consultanţă McKinsey, deoarece mai mulţi oameni trec de la numerar la plăţile digitale.

Centerview Partners şi Goldman Sachs au fost consilieri financiari ai FIS, iar Willkie Farr & Gallagher LLP a fost consilierii juridici al FIS în cadrul tranzacţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO