• Leu / EUR4.7612
  • Leu / GBP5.3976
  • Leu / USD4.2560
Business Internaţional

Apar tot mai multe semne că pe americani îi paşte recesiunea

Apar tot mai multe semne că pe americani îi paşte recesiunea

Autor: Catalina Apostoiu

15 feb 2019 2005

Semnale negative vin şi de pe piaţa muncii, existând temeri că o posibilă viitoare penurie de muncitori ar putea eroda creşterea economică.

Discuţiile privind o posibilă recesiune în SUA devin din ce în ce mai aprinse, iar investitorii analizează datele îndeaproape în căutare de indicii în acest sens.

Datorii record, niciun semn că apocalipsa din retail s-ar sfârşi, încredere în scădere a micilor companii, o posibilă penurie de muncitori, toţi aceşti factori locali la care se adaugă războiul comercial şi creşterea mai lentă a economiei mondiale, ar putea indica faptul că Statele Unite se îndreaptă către recesiune. În plus, voci importante ca laureaţii Premiului Nobel Paul Krugman şi Robert Shiller vorbesc despre posibilitatea unei contracţii.

În timp ce aproape toţi economiştii chestionaţi de Bloomberg se aşteaptă ca rata de creştere să rămână una pozitivă în acest an, în acest fel actuala perioadă de expansiune urmând să fie cea mai lungă din istorie, de peste 10 ani, riscul unei recesiuni este văzut la un maxim pe şase ani. De fapt, peste trei sferturi din directorii financiari de companii se aşteaptă ca SUA să intre în recesiune până la sfârşitul anului 2020.

Curba randamentelor ar putea fi semnalul cel mai atent urmărit privind o posibilă recesiune. Ultimul nivel a indicat şanse de recesiune de 23,6% pe 12 luni până în luna ianuarie a anului viitor, cel mai ridicat de la cel pentru anul până în iulie 2008. Investitorul miliardar Jeffrey Gundlach a declarat luna trecută că diferenţa în creştere dintre percepţiile consumatorilor privind situaţia actuală şi aşteptări reprezintă „cel mai important semnal de recesiune în prezent”.

Optimismul micilor companii americane a atins luna trecută cel mai scăzut nivel de la alegerea preşedintelui Donald Trump cu mai mult de doi ani în urmă pe fondul nesiguranţei în creştere privind perspectivele economice, potrivit Reuters.

O altă evoluţie care ar putea indica faptul că economia americană va avea de suferit priveşte creşterea puternică a datoriilor. Datoria totală a americanilor a atins un maxim record de 13.500 miliarde de dolari în trimestrul patru al anului trecut, aceasta fiind în creştere constantă din 2013. În acelaşi timp, datoria naţională a SUA a depăşit un nivel record de 22.000 mld $ în această săptămână, la mai puţin de un an de când a depăşit pragul de 21.000 mld $, ceea ce indică o deteriorare în continuare a finanţelor ţării.

Între timp, problemele retailerilor ţării continuă, aceştia neîntrevăzând nicio luminiţă la capătul tunelului, potrivit CNBC.

Un nou val de închideri de magazine este aşteptat în acest an, relevă un nou studiu, realizat de Coresight Research, după ce retailerii au anunţat deja 2.187 de închideri de magazine de la 1 ianuarie. Numărul este cu 23% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Semnale negative vin şi de pe piaţa muncii, existând temeri că o posibilă viitoare penurie de muncitori ar putea eroda creşterea economică.

ìPiaţa muncii continuă să se încălzească. Dar creşterea nu poate continua mult dacă nu mai există oameni care să muncească în fabrici, magazine şi mall-uriî, arată Chris Rupkey, economist-şef la MUFG, potrivit Reuters.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7612
Diferență: 0,0231
Ieri: 4.7601
Azi: 4.2560
Diferență: -0,4561
Ieri: 4.2755
Azi: 5.3976
Diferență: -0,1073
Ieri: 5.4034
Azi: 4.2429
Diferență: 0,1558
Ieri: 4.2363