Business Internaţional

Apare încă un focar de criză? Politicienii nu se înţeleg cum să reducă datoriile de 15.000 mld. $ ale SUA

Apare încă un focar de criză? Politicienii nu se înţeleg cum să reducă datoriile de 15.000 mld. $ ale SUA

Autor: Alexandru Matei

21.11.2011, 10:48 1561

Negocierile purtate la Washington în urma cărora ar fi trebuit găsite metode de a reduce datoria guvernamentală sunt pe punctul de a eşua, crescând şi mai mult volatilitatea de pe pieţe, scrie BBC News.

Un comitet special al Congresului trebuia să vină cu propuneri de reduceri de cheltuieli în valoare de 1.200 de miliarde de dolari până miercuri, dar corespondentul BBC în Statele Unite Mark Mardell spune că discuţiile dintre Democraţi şi Republicani "sunt pe cale să eşueze". Toate acestea în condiţiile în care datoria publică a SUA a depăşit 15.000 de miliarde de dolari.

Comitetul a fost creat în august ca rezultat a înţelegerii de ultim moment dintre cele două tabere pentru a majora pragul de îndatorare şi pentru a evita un posibil default al SUA. Membrii acestuia trebuia să vină cu propuneri de reduceri de cheltuieli în valoare de cel puţin 1.200 de miliarde de dolari sau se vor activa automat reduceri ale cheltuielilor sociale şi de apărare.

"Nu doar încă o retrogradare a ratingului este un pericol real, ci şi reacţia investitorilor, care se vor uita din nou spre Washington şi vor spune 'băieţi, nu sunteţi în stare să faceţi ceva cum trebuie'. Confuzia politică şi acest eşec sunt deajuns pentru a spune că America nu îşi poate rezolva problemele", a declarat John Kerry, membru al comitetului din partea Democraţilor.

În vară, din cauza eşecurilor repetate ale politicienilor de a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte majorarea pragului de îndatorare Statele Unite şi-au pierdut ratingul maxim AAA atribuit de agenţia Standard & Poor's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO