Business Internaţional

Arabia Saudită susţine că reducerea producţiei de petrol ar putea fi extinsă după finalul lui 2017

Arabia Saudită susţine că reducerea producţiei de...

Autor: Anca Olteanu

08.05.2017, 15:43 1395

„Pe baza consultaţiilor pe care le-am avut cu ţările membre, am încredere că acordul va fi extins în a doua parte a anului şi chiar după aceea”, a spus Al-Falih.

În timp ce creşterea producţiei şisturilor argiloase în Statele Unite şi închiderea rafinăriilor pentru mentenanţă au micşorat impactul asupra reducerilor stabilite de OPEC şi partenerii săi, producătorii sunt determinaţi să îşi îndeplinească scopul de a reduce rezervele mărite, a spus Khalid Al-Falih, luni, în cadrul unei conferinţe de presă. Al-Falih a adăugat că este încrezător că piaţa globală de petrol se va echilibra curând.

Ţiţeiul brut West Texas Intermediate a crescut cu 1% până la 46,66 dolari pe baril. Ţiţeiul Brent, care reprezintă un etalon pentru mai mult de jumătate din petrolul existent în lume, a crescut cu 1% până la 49,60 de dolari.

„Aşteptările din piaţă erau mari, iar OPEC va trebui să suprindă piaţa cu reduceri mai mari sau cu o extindere mai mare de şase luni pentru a mări preţurile”, a spus Virendra Chauhan, analist al companiei de consultanţă industrială Energy Aspects.

Creşterea producţiei din Statele Unite a stârnit îngrijorări în privinţa Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a partenerilor care nu reuşesc să reducă supraproducţia şi să mărească preţurile.

Al-Falih a spus, luna trecută, că OPEC şi partenerii nu au reuşit, după trei luni de limitare a producţiei, să îşi îndeplinească scopul de a reduce rezervele de petrol.

Câteva state au anunţat că sprijină extinderea cu şase luni a acordului care a început în ianuarie. Rusia, care nu este membru OPEC, dar care face parte din înţelegere, consideră că va fi necesară extinderea acordului, potrivit ministrului energiei, Alexander Novak.

În timp ce producătorii au redus din cantitatea de petrol forată, producţia din Statele Unite, care nu face parte din înţelegere, a ajuns la cel mai înalt nivel din august 2015, în contextul în care sondele extrag mai mult.

Producătorii au fost de acord, anul trecut, să reducă producţia cu 1,8 milioane de barili pe zi începând din ianuarie.

Membrii OPEC se vor întâlni la Viena, pe 25 mai, pentru a decide dacă prelungesc acordul după luna iunie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO