Business Internaţional

Arestarea lui Hodorkovski mai face o victima

30.10.2003, 00:00 14

Danone, cunoscutul grup francez din industria alimentara, a amanat preluarea companiei rusesti Wimm-Bill-Dann - producator de lactate si sucuri din fructe, pe fondul instabilitatii politice cauzate de afacerea Iukos, conform unor surse apropiate negocierilor.
Amanarea achizitionarii unei companii evaluate la 900 milioane de dolari reprezinta un nou indiciu ca investitorii sunt ingrijorati de aprobarea data de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, procuraturii, in privinta investigatiei asupra Iukos, cel mai mare producator de petrol din aceasta tara.
Alte astfel de semnale au fost date si de ofertele grupurilor petroliere americane Exxon Mobil si Chevron Texaco de cumparare a unui pachet semnificativ de actiuni Iukos. Aceste oferte au fost suspendate pana cand situatia lui Mihail Hodorkovski, directorul executiv si cel mai important actionar al companiei Iukos, va fi clarificata. Hodorkovski a fost arestat sambata, fiind acuzat de frauda si evaziune fiscala, prejudiciul adus statului rus ridicandu-se la 1 miliard de dolari.
"In ultimele 9 luni, o multime de manageri rusi ne-au cerut ajutorul pentru a demara afaceri similare celor din Rusia in Bulgaria, Romania si Ungaria", a spus un bancher din Moscova. "Acum am inteles ce se intampla. Acestia incepusera sa-si lichideze afacerile".
Christof Ruehl, economist sef al Bancii Mondiale din Moscova, a estimat ca dupa intrarile masive de capital din al doilea trimestru al anului, in valoare de 2,3 miliarde de dolari, in al treilea trimestru s-a inregistrat o iesire neta de capital de 9,8 miliarde de dolari. "Datele prezinta o situatie de ansamblu, insa intrarile de capital datorate imbunatatirii ratingului Rusiei de catre agentia Moody's vor fi probabil neutralizate de iesirile de capitaluri", este de parere Ruehl.
Bursa rusa si-a revenit dupa soc
Mihail Kassianov, primul ministru al Rusiei, a incercat marti sa redea increderea investitorilor, pentru a stabiliza pietele. "Ieri situatia a fost tensionata, dar nu trebuie sa intram in panica. Trebuie sa luam masuri sa stabilizam pietele financiare rusesti", a declarat Kassianov.
Desi, conform The Moscow Times, afirmatiile premierului rus nu au avut un mare impact, actiunile si-au mai revenit dupa caderea de luni, deoarece investitorii au considerat ca noul atac asupra companiei Iukos nu este decat un caz izolat.
Astfel, cel mai important indice bursier rus, RTS, a urcat marti cu 4,9%, recuperand din cele 15 procente pierdute cu o zi inainte, iar indicele MICEX a crescut cu 2,42%, dupa ce la sfarsitul primei zile de tranzactionare a acestei saptamani scazuse cu 6%. Si cursul actiunilor Iukos s-a majorat cu mai mult de 3%, reusind sa diminueze din pierderea de 15 procente de luni.
Pe piata valutara, rubla a castigat din terenul abandonat in panica de luni, apreciindu-se cu jumatate de procent. Marti, cotatia era de 29,93 ruble la un dolar american.
Hodorkovski a ramas fara un sustinator
Aleksandr Volosin, seful administratiei prezidentiale ruse, si-a prezentat demisia, nefiind de acord cu arestarea de sambata, a lui Hodorkovski, a anuntat, miercuri, presa rusa. Potrivit cotidianului rus Vedomosti, presedintele Vladimir Putin a acceptat marti aceasta demisie. Cu toate acestea, departamentul de presa de la Kremlin a precizat ca nu are informatii despre acest caz.
"Daca Volosin ar fi demisionat, presa ar fi anuntat acest lucru. Cei care spun acest lucru nu au insa informatii oficiale", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui, Alexei Gromov.
Potrivit unei surse din cadrul presedintiei, nu a fost semnat nici un decret privind vreo schimbare a functionarilor. Totusi presa sustine ca anuntul privind demisia oficialului rus este doar o chestiune de zile.
Volosin, care a fost numit in anul 1999 de fostul presedinte rus, Boris Eltin, a ramas in functie si dupa alegerea lui Vladimir Putin, fiind considerat ca facand parte din "familia lui Eltin", alaturi de premierul Mihail Kassianov si de alti oligarhi rusi.
Volosin era sustinatorul lui Mihail Hodorkovski, in fata altui grup de influenta format din fosti membri ai serviciilor secrete, adusi de Vladimir Putin, grup care ar fi initiat atacurile impotriva companiei Iukos. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO