Business Internaţional

Armata americană nu cunoaşte gustul austerităţii: Forţele aeriene se vor dota cu bombardiere de 55 miliarde de dolari

Armata americană nu cunoaşte gustul austerităţii: Forţele aeriene se vor dota cu bombardiere de 55 miliarde de dolari

Autor: Paul Comsa

31.03.2012, 17:13 1530

Forţele aeriene americane vor cumpăra noi bombardiere la preţul de 550 milioane de dolari pe bucată, în pofida unei perioade de reducere a bugetului armatei, scrie Business Insider.

Noile bombardiere B-2 vor fi de fapt o versiune îmbunătăţită a aparatelor de zbor aflate în exploatare. Spre deosebire de avioanele aflate în dotare, ultima generaţie de bombardiere nu vor putea fi detectate de aparatele radar şi vor fi capabile să efectueze atacuri surpriză asupra inamicului.

Analiştii apreciază că forţele aeriene militare vor să atragă o parte mai mare din bugetul apărării prin limitarea bugetului armatei terestre şi a marinei. Ministerul apărării implementează un program de reducere a cheltuielilor cu 487 miliarde de dolari în următorii zece ani, iar noul "program B-2" are un cost estimativ de 55 miliarde de dolari.
Există însă numeroase voci în Congresul american care se opun iniţiativei forţelor aeriene americane.

"Avem bombardiere penetrante, rachete de croazieră şi cele mai sofisticate aparate de zbor stealth. De ce ne mai trebuie şi un bombardier de ultimă generaţie?", a reacţionat parlamentarul Hank Johnson.

Generalul Schwartz din Forţele Aeriene a replicat că deşi aparatele de zbor B-2 sunt în perfectă stare, tehnologia lor stealth este învechită, "de anii '80".

Pentagonul a identificat China şi Iran drept posibile ameninţări viitoare la adresa SUA din cauza creşterii armatelor şi a ostilităţii faţă de aliaţi strategici precum Israel şi Taiwan şi ia în calcul intervenţii aeriene viitoare în aceste zone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO