• Leu / EUR4.9366
  • Leu / GBP5.6319
  • Leu / USD4.9920
Business Internaţional

Armata ucraineană a anunţat joi că îşi va suspenda pentru o zi ofensiva din est împotriva separatiştilor proruşi

Armata ucraineană a anunţat joi că îşi va suspenda pentru o zi ofensiva din est împotriva separatiştilor proruşi

Autor: Ioana Bojan

Armata ucraineană a anunţat joi că îşi va suspenda pentru o zi ofensiva din est împotriva separatiştilor proruşi, la cererea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru a permite accesul experţilor internaţionali la locul prăbuşirii avionului malaysian, relatează AFP.

"Astăzi există un armistiţiu la cererea lui Ban Ki-moon şi ţinând cont de activitatea experţilor în zona prăbuşirii avionului. Statul Major al operaţiunii antiteroriate a decis să decreteze o «zi a tăcerii» şi încetarea ostilităţilor", a declarat Oleksîi Dmitraşkivski, purtătorul de cuvânt al forţelor ucrainene.

Dmitraşkivski a precizat că militarii "ar putea deschide focul pentru a se apăra".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, le-a cerut miercuri forţelor ucrainene şi separatiştilor din estul Ucrainei să "înceteze imediat" luptele în apropierea locului unde s-a prăbuşit avionul malaysian.

Experţii olandezi şi australieni responsabili cu ancheta în cazul prăbuşirii avionului malaysian în Ucraina au fost nevoiţi luni să se întoarcă din drum în timp ce încercau să meargă la locul catastrofei, unde se află fragmente din epava avionului Malaysia Airlines. Marţi şi miercuri, aceşti experţi şi poliţişti au fost nevoiţi să renunţe din nou să se deplaseze la locul catastrofei, din cauza luptelor din proximitate.

Inspectori ai OSCE şi experţi olandezi şi australieni erau din nou, joi dimineaţă, în drum spre locul catastrofei aviatice.

Pe de altă parte, Parlamentul ucrainean s-a reunit joi dimineaţă cu uşile închise pentru a audia raportul ministrului Apărării, Valeri Gheletei, şi pentru a extinde misiunea poliţiştilor olandezi şi australieni la locul tragediei, ratificând acorduri în acest sens.

Avionul MH17 al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, a fost doborât la 17 iulie, în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebelii susţinuţi de Moscova. Kievul şi occidentalii i-au acuzat pe separatişti şi pe protectorii lor de la Kremlin că sunt responsabili de această catastrofă.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9366
Diferență: -0,1072
Ieri: 4.9419
Azi: 4.9920
Diferență: 0,2309
Ieri: 4.9805
Azi: 5.6319
Diferență: -0,6755
Ieri: 5.6702
Azi: 5.0780
Diferență: 0,4014
Ieri: 5.0577