Business Internaţional

Asia devine o mina de aur pentru investitorii straini

22.09.2004, 00:00 33

Multe dintre tarile asiatice s-au deschis mai mult catre vest in ultima perioada. De asemenea, politica externa a acestor state a mizat pe consolidarea relatiilor cu China si India, doua din pietele care participa cu o cerere importanta pe piata materiilor prime. Compania canadiana Ivanhoe Mines cu sediul in Vancouver, spre exemplu, a dezvoltat o exploatare de amploare in minele de cupru si aur din Mongolia. "Se va face un numar semnificativ de descoperiri de minereuri in aceste tari", crede John Santul, analist in sectorul minier la Macquarie Bank, din Perth, Australia.



Si exemplele pot continua...
Provincia Republicii Laos, Savannakhet, nu a fost pana acum un nume cunoscut investitorilor straini.
Republica Laos are o populatie putin sub 7 milioane de locuitori, nu are o infrastructura feroviara dezvoltata si are putine drumuri rutiere pavate. Economia tarii este condusa de vechii comunisti. Mai mult, teritoriul sau este inca impanzit cu bombe neexplodate din timpul razboiului din Vietnam.
Dar, ca urmare a boom-ului inregistrat in pretul materiilor prime, Laos a devenit o oportunitate atractiva pentru companiile miniere internationale, scrie The Wall Street Journal Europe.
Una dintre ele, compania australiana Oxiana, urmeaza sa investesca 330 de milioane de dolari intr-un proiect de  exploatare a unei mine de aur si cupru situata de-a lungul Ho Chi Minh Trail, o retea de drumuri din jungla, intens disputata de catre combatantii razboiului din Vietnam. Aproape 3.000 de oameni au inceput sa lucreze la constructia centurii de conveiere pentru mina si la excavare. In acelasi timp, echipe formate din cate 300 de persoane lucreaza la eliberarea zonei de nedoritele mine ramase neexplodate din timpul actiunilor militare desfasurate de catre fortele armate americane, in incercarea de a stopa soldatii nord-vietnamezi sa isi transporte echipamentul prin reteaua de drumuri spre sudul Vietnamului.
Mai la nord, o alta companie din Australia, Pan Australian Resources, a demarat lucrarile la o investitie in doua etape, un proiect de 165 milioane de dolari, intr-o mina de cupru si aur, in apropierea Campiei de Jar. In aceasta regiune, o zona putin populata acoperita cu roci granitice de origine necunoscuta, este de asemenea "presarata" cu explozibili.
Dar, ceea ce se straduiesc sa descopere companiile sunt rezervele neexploatate din teritoriile virgine, comparabile cu cele din SUA, Australia sau America Latina.
"Ciocanele" geologilor au spart o multime de tipuri de roci in aceste regiuni, dar nu a fost cazul si in Laos", spune Joe Walsh, manager de dezvoltare corporativa la Pan Australian. "Vedem aceasta zona ca fiind o foarte promitatoare locatie pe care trebuie sa o avem", a adaugat el.
Cele doua proiecte se numara printre cele mai mari investitii din toate timpurile din Laos. Laos este doar una dintre tarile asiatice care atrag investitii in industria miniera, intr-o perioada in care preturile la materii prime au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Multe state asiatice cu o zestre minerala bogata, cum ar fi Mongolia, Myanmar (cu bogate zacaminte de jad) si Vietnam, nu fusesera pana acum destinatiile predilecte ale companiilor din vest in timpul anterioarelor cresteri in preturile materiilor prime, in parte datorita faptului ca promovau politici de descurajare a investitiilor straine.
Interesul aratat de companii in zonele geografice mai greu accesibile semnifica faptul ca avem de-a face cu o noua faza a exploziei preturilor la materii prime, un stadiu in care companiile de exploatare devin din ce in ce mai agresive. Cu toate ca zacamintele de minereuri in zone precum Laos, in mod normal, nu pot avea o asemenea anvergura astfel incat sa poata avea un impact asupra preturilor la nivel mondial, noile proiecte vor adauga un plus la oferta de pe piata, detensionand presiunile din aval si stabilind, poate, inceputul unui nou ciclu decrescator in preturile la aceste bunuri.
Legislatia in domeniul exploatarilor miniere  se afla inca intr-o faza imatura in Laos, iar investitorii au putine certitudini in privinta stabilitatii acestor reglementari. Ramane de necunoscut cu certitudine volumul rezervelor existente in Laos, deoarece ani buni de zile tara nu a fost explorata geologic in aceeasi masura ca in alte state. Pana de curand, majoritatea informatiilor cu privire la structura geologica a teritoriului Republicii Laos erau cunoscute doar din cartile publicate de exploratorii straini.
Totusi, daca totul merge cum trebuie, rasplata ar putea fi pe masura. Expertii geologi considera ca Laosul are multe minereuri nedescoperite, in parte ca urmare a faptului ca este incadrata de alte tari care dispun de zacaminte minerale considerabile.



Zacamintele aduc bogatii in cuferele statului
Impactul exploatarilor asupra tarilor cu asemenea zacaminte este incert. Defrisarile si utilizarea excesiva a produselor chimice pot cauza adevarate dezastre ecologice, cu toate ca firmele miniere dau asigurari ca isi vor lua toate masurile de precautie pentru a evita aparitia acestui gen de probleme. Pe de alta parte, in anii de varf care vor urma, operatiunile desfasurate de Oxiana, spre exemplu, ar putea vira la bugetul statului asiatic un surplus de 15 milioane de dolari anual, proveniti din impozite si taxe de concesionare.
"Avem foarte mare nevoie de venituri", afirma Simone Prichit, directorul diviziei de concesionari miniere din cadrul Ministerului Industriei si Muncii din Laos. "Aceasta inseamna ca trebuie sa deschidem mai multe mine", a precizat el.
Dupa ce tara a liberalizat reglementarile comuniste referitoare la investitiile straine, la sfarsitul anilor 1980, companiile miniere majore, printre care si CRA Ltd. din Australia, au decis sa isi incerce norocul in zona. Au circulat zvonuri puternice cum ca regiunea Ho Chi Minh Trail ar detine importante depozite de minereuri, dar structura geologica a zonei ramane in mare parte un mister, iar Laosul nu dispunea de legi miniere functionale.
Australienii au dat o mana de ajutor guvernului din Laos pentru a trasa cateva reglementari in acest sector de activitate. Apoi, inainte de a-si initia proiectul, CRA a fuzionat cu o alta companie pentru a forma gigantul minier Rio Tinto Ltd. Compania nou-creata a decis sa vanda participatiile pe care le detinea in Laos, considerand ca aceasta intreprindere era de o importanta redusa pentru pretentiile noii companii.
Proiectul a fost preluat rapid de catre Oxiana, o companie al carui director detinuse o functie de executiv la Rio Tinto. Acel director, Owen Hegarty, declara ca era convins ca proiectul Laos va da roade, cu toate ca multe persoane cu care s-a consultat nici macar nu erau in stare sa plaseze pe harta aceasta tara, unii fiind chiar convinsi ca este vorba despre o tara din Africa.
Lansarea proiectului nu a fost deloc facila. Pana cand Oxiana a construit o pista pentru avioane, era nevoie de trei zile pentru a strabate distanta dintre capitale Laosului si zona exploatarii miniere.
Chiar si in ziua de astazi, lucrul in zona este extrem de dificil si solicitant. Oficialii minei transporta tone de hrana in fiecare luna, o mare parte printr-o retea de drumuri prafuite, dintr-un oras aflat la o distanta de cateva ore de zona de lucru. Locatia necesita zilnic mai mult de 38.000 de litri de apa, iar cei trei doctori consulta in medie 30 de pacienti pe zi, multi fiind suferinzi de dizenterie si malarie.
Echipele care curata zona de explozibili folosesc detectoarele de metale si magnetometrele pentru a identifica metalele suspecte. Cand gasesc ceva folosesc mici spatule pentu a indeparta pamantul pana cand isi pot da seama daca este vorba despre o bomba sau un fragment. Operatia este extrem de costisitoare si riscanta, aproape in fiecare zi avand loc cel putin cate o detonare.
Optiunile pentru relaxare pentru muncitori sunt limitate. Muncitorii se intalnesc seara la "Hard Stool", un bar construit special pentru ei in apropiere de zona de exploatare, unde pot consuma bere autohtona si urmari la televizor partide de rugby sau seriale TV.



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24