Business Internaţional

Australia oferă cărbune Ucrainei pentru a contracara suspendarea livrărilor de către Rusia

Australia oferă cărbune Ucrainei pentru a contracara...

Autor: Florentina Dragu

11.12.2014, 15:30 142

"Australia este o super-putere energetică, iar siguranţa energetică este importantă pentru Ucraina, în special considerând vulnerabilitatea actuală a statului în ceea ce priveşte furnizările de materii prime," a spus Abbott la finalul unei întrevederi cu preşedintele ucrainian Petro Poroshenko, care se află într-o vizită oficială în Australia.

Abbott este un critic înverşunat al preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care îl acuză că sprijină separatiştii pro-ruşi angajaţi într-un conflict militar cu forţele guvernamentale ucrainiene şi care sunt suspectaţi că ar fi doborât, în iulie, avionul MH17 care se îndrepta spre Melbourne cu 298 de persoane la bord.

De altfel, una din reacţiile guvernului australian la prăbuşirea avionului MH17 a fost suspendarea livrărilor de uraniu către Rusia.

Australia este unul dintre cei mai importanţi exportatori de cărbune şi uraniu la nivel mondial, în subsolul ţării regăsindu-se cele mai mari rezerve recuperabile de uraniu din lume.

Preşedintele ucrainian a confirmat că a purtat discuţii pe teme energetice cu guvernul de la Canberra, dar nu a specificat dacă a acceptat oferta lui Abbott.

"Există posibilitatea ca Ucraina să cumpere uraniu din Australia pentru a alimenta centralele nucleare", a declarat Poroshenko.

Situaţia economică a Ucrainei s-a deteriorat semnificativ în urma conflictului cu Rusia, Fondul Monetar Internaţional estimând că fostul stat sovietic ar avea nevoie de o finanţare suplimentară de 15 miliarde de dolari pentru sprijinirea economiei, pe lângă programul aflat în desfăşurare de 17 miliarde de dolari convenit cu partenerii internaţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO