Business Internaţional

Autentificarea în contul tău bancar a ajuns deja o afacere de 3 miliarde de dolari

Autentificarea în contul tău bancar a ajuns deja o...

Autor: Tibi Oprea

09.01.2019, 15:39 1334

Startup-ul Plaid, cu sediul în San Francisco, care oferă aplicaţiilor tehnologia necesară pentru a se conecta la conturile bancare ale utilizatorilor, a încheiat la finalul lui 2018 o tranzacţie care evaluează compania la 2,65 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

În momentul în care cineva doreşte să facă o legătură între contul curent bancar şi Venmo (portofel digital mobil) sau îl foloseşte pentru a cumpăra Bitcoin, e foarte probabil ca un start-up numit Plaid să faciliteze conexiunea cu banca la care este deschis contul. După introducerea numelui de utilizator şi a parolei, Plaid verifică datele credenţiale cu instituţia financiară şi, dacă sunt corecte, deschide datele bancare în aplicaţie.

Acest tip de software este folosit de câţiva zeci de ani, dar în ultimul an Plaid a captat atenţia investitorilor, care au pompat în ultima lună 250 de milioane de dolari în acest startup. Banii vor fi parţial direcţionaţi către achiziţia unuia dintre cei mai mari competitori ai săi, Quovo.

Trei surse familiarizate subiectului, care au dorit să rămână sub anonimat, au declarat că tranzacţia ar putea ajunge la 200 de milioane de dolari, iar cele două companii au refuzat să comenteze afirmaţiile. Zach Perret, director executiv şi cofondator, spune că această tranzacţie “reprezintă fuziunea a două business-uri complementare, dar foarte importante”.

De la înfiinţarea companiei în 2012, Perret a vândut cele nouă linii de cod unora dintre cele mai populare aplicaţii financiare. Asistentul-robot Betterment, platforma de tranzacţionare de criptomonede Coinbase, portofelul digital Venmo care aparţine PayPal Holdings, aplicaţia de tranzacţionare la bursă Robinhood Markets sunt câteva dintre entităţile care au folosit Plaid.

Înainte de Plaid, sectorul transmiterii online în siguranţă a datelor bancare a fost mult timp dominat de compania Yodlee, fondată în 1999, devenită publică în 2014 după ce a semnat cu câteva bănci majore şi vândută în mai puţin de un an pentru 660 de milioane de dolari companiei de servicii financiare Envestnet.

Când utilizatorii se loghează în conturile lor bancare folosind unul dintre aceste servicii, providerul poate avea acces la soldurile bancare sau alte informaţii. Yodlee a declarat în trecut că vinde fondurilor de investiţii de tip hedge date anonime ale utilizatorilor, spre deosebire de companiile fondate recent precum Plaid sau Quovo care au plecat de la ideea confidenţialităţii clienţilor.

În 2016, Goldman Sachs Group a făcut o investiţie în Plaid care evalua afacerea la peste 500 de milioane de dolari, iar în 2018, compania Square şi-a exprimat intenţia de a cumpăra Plaid pentru suma de 1 miliard de dolari, conform unor surse apropiate situaţiei, discuţii care însă nu s-au concretizat.

Dar aceste două companii nu sunt singurele care au dorit să investească în Plaid. Un investitor a vrut să cumpere acţiuni Plaid la un preţ de patru ori mai mare decât preţul mediu al unei acţiuni, iar Mary Meeker de la societatea cu capital de risc Kleiner Perkins Caufield & Byers a venit în decembrie 2018 cu o propunere chiar mai avantajoasă şi câştigătoare, care a evaluat Plaid la 2,65 miliarde de dolari.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO