Business Internaţional

Autoritatile au cheltuit 38 mld. $ pentru yen

11.08.2003, 00:00 10



Ministerul nipon al Finantelor a intervenit masiv pe piata valutara, in trimestrul al doilea, cu intentia de a stopa aprecierea monedei nationale, cheltuind in acest sens o suma record de 38,4 miliarde de dolari, relateaza Financial Times.



Operatiunea a reusit sa asigure stabilitatea paritatii yen-dolar la cel mai mare grad din istoria tranzactiilor valutare cu moneda japoneza, care a inceput in 1973. #leadend#



Potrivit unor date prezentate, joi, de Ministerul nipon al Finantelor, tranzactiile de vanzare a yenului s-au derulat pe parcursul a 18 zile din trimestrul al doilea si aproape toate interventiile au implicat achizitii de dolari. Autoritatile au cumparat moneda europeana in doua zile succesive din luna mai.



In primele sapte luni ale anului, cursul de schimb s-a mentinut in limitele de 115-121,88 yeni pentru un dolar, ministerul remarcand ca interventiile similare anterioare nu au fost la fel de eficiente.



In acest context, volumul tranzactiilor valutare a scazut, iar operatorii bursieri au inceput sa fie nemultumiti de stabilitatea cursului.



Masurile autoritatilor din Japonia s-au bucurat de apreciere, atat la nivel intern, cat si la nivel international.



John Snow, secretarul american al Trezoreriei, a sugerat, in luna iulie, ca administratia de la Washington nu se opune interventiei din Japonia, daca guvernul de la Tokyo considera ca aceasta actiune va avea ca rezultat imbunatatirea economiei.



"Prioritatea Statelor Unite este redresarea economiei japoneze, a doua ca marime din lume. Intrucat acest proces este abia in faza incipienta, situatia va fi complet destabilizata, daca yenul se va aprecia substantial", a aratat un operator bancar din Tokyo.



Potrivit analistului Peter Morgan, de la HSBC, moneda japoneza ar fi avansat fata de dolar la 105-110 yeni pe unitate, in lipsa interventiilor oficiale, cu aproape zece procente peste nivelul actual de 119,95/1. Aceasta tendinta ar fi anulat aproape 0,4-0,5% din Produsul Intern Brut al Japoniei.



Economia acestei tari este sprijinita in mare masura de exporturile masive in Statele Unite si Asia, in special in China, intr-un moment in care cererea de pe plan intern este nesatisfacatoare. La inceputul lunii august, Credit Suisse First Boston si-a revizuit in sens pozitiv estimarile de crestere economica pe 2003, la 1,2%.



In mod oficial, reprezentantii Ministerului Finantelor neaga faptul ca ar incerca sa influenteze paritatea yen-dolar. In particular, insa, exista foarte multe voci nemultumite de ascensiunea yenului, care considera ca deprecierea acestei monede va fi benefica pentru economia japoneza.



Recent, reprezentantii administratiei de la Tokyo si-au exprimat temerea ca ascensiunea yenului si intensificarea activitatii de export va dauna pozitiei pe care Japonia continua sa o consolideze pe plan extern.



Vineri, yenul s-a apreciat pana la cea mai mare valoare din ultima saptamana fata de euro si si-a mentinut cotatia maxima din ultimele doua saptamani comparativ cu dolarul.



Cursul de schimb a fost stabilit la aproximativ 134,7 yeni pentru un euro, respectiv de 119 yeni pentru un dolar. In cursul zilei de joi, moneda americana a inregistrat cea mai ampla scadere fata de yen, din luna martie.



Temerile privind volatilitatea pietelor valutare au fost mai mari, in acest an, din cauza tensiunilor geopolitice din primul trimestru si al incertitudinii privind redresarea economiei americane, in a doua jumatate a lui 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO