Business Internaţional

Autorităţile de Bruxelles supraveghează mai atent băncile din statele membre UE

Autor: Ciprian Botea

21.02.2011, 12:22 19

BNR va trebui să notifice Comisiei Europene şi AutorităţiiBancare Europene orice autorizaţie acordată unei instituţii decredit, orice retragere de autorizaţie, precum şi măsurile luatepentru protejarea deponenţilor şi investitorilor în cazul uneibănci intrate sub administrare specială, potrivit unui proiect deOrdonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului deFinanţe.

Autoritatea Bancară Europeană este un organism de reglementarenou creat la nivelul Uniunii Europene, care a început săfuncţioneze din acest an. Printre atribuţiile instituţiei se numărăşi păstrarea unei evidenţe a tuturor instituţiilor de credit dinstatele membre UE.

Totodată, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă - creat pe bazaangajamentelor asumate de România în cadrul acordului stand-byîncheiat cu Fondul Monetar Internaţional - vizează întărireaatribuţiilor administratorului special desemnat la o instituţie decredit aflată în dificultate, astfel încât acesta să implementezemai rapid o serie de măsuri de restructurare, cum ar fi transferulde depozite şi vânzarea de active.

Guvernul a publicat, de asemenea, un proiect de Ordonanţă deUrgenţă pentru modificarea statutului Fondului de Garantare aDepozitelor (FGDB), astfel încât resursele acestuia să poată fifolosite şi pentru astfel de măsuri de restructurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO