Business Internaţional

Autorităţile din Spania pregătesc o amendă de aproape 500 de milioane de euro pentru platforma Booking din cauza practicilor anticoncurenţiale

Autorităţile din Spania pregătesc o amendă de aproape...

Autor: Alex Ciutacu

23.02.2024, 11:58 1207

Autorităţile din Spania pregătesc o amendă istorică pentru compania Booking Holdings, care operează platforma de turism Booking, pe fondul unor acuzaţii cu privire la practicile anticoncurenţiale ale platformei, potrivit FT.

Amenda propusă de autorităţile de concurenţă din Spania se ridică la 486 de milioane de euro. Autorităţile au acuzat compania de turism de practici anticoncurenţial, cum ar fi faptul că nu le permite operatorilor hotelieri să listeze pe propriul website preţuri mai mici decât cele pe care le listează pe platforma Booking.

De cealaltă parte, Booking Holdings a respins acuzaţiile şi a explicat că nu ar fi în interesul consumatorului ca preţurile de pe platformă să fie mai mari, conform unor surse citate de Financial Times.

Decizia finală asupra amenzii va veni în următoarele luni, după cum a anunţat compania.

„Suntem dezamăgiţi de propunere”, a transmis Booking Holdings într-o declaraţie, adăugând că intenţionează să conteste amenda în cazul în care decizia asupra ei devine una finală.

Booking este de facto cea mai mare agenţie de turism din lume în funcţie de capitalizarea de piaţă. Compania este listată pe bursa americană Nasdaq şi are o capitalizare de peste 136 de miliarde de dolari.

Acţiunea autorităţilor din Spania vine într-un context în care autorităţile de reglementare din mai multe pieţe încearcă să obţină un anumit grad de control asupra industriei de tehnologie, mai ales dacă au dovezi că acestea operează în detrimentul companiilor locale.

Anul trecut, Uniunea Europeană a blocat încercarea Booking de a cumpăra compania rivală Eraveli din Suedia, o companie mai mică, dar care are în portofoliu branduri precum Gotogate sau Mytrip. Trebuie menţionat că decizia Bruxelles-ului s-a ciocnit de cea a autorităţilor din Marea Britanie, care aprobaseră anterior tranzacţia.

Recent, Bruxelles-ul a anunţat o amendă de 500 de milioane de euro pentru Apple, acuzând compania că încalcă legile europene prin modul în care gestionează accesul la serviciile de streaming de muzică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO