• Leu / EUR4.6590
  • Leu / GBP5.3404
  • Leu / USD4.1340
Business Internaţional

Avertisment al Consiliului înţelepţilor din Germania: Creşterea celei mai mari economii europene va frâna puternic

Avertisment al Consiliului înţelepţilor din Germania: Creşterea celei mai mari economii europene va frâna puternic

Autor: Catalina Apostoiu

vineri, 00:04 504

Consiliul economic al guvernului german avertizează că ritmul de creştere al celei mai mari economii europene încetineşte după o perioadă prelungită de boom pe fondul tensiunilor comerciale şi al altor probleme şi îndeamnă gu­vernul să introducă reduceri de taxe pentru companii pentru a menţine competitivitatea ţării, relatează Handelsblatt. 

Consiliul celor cinci înţelepţi, după cum este supranumit, şi-a redus estimările de creştere a PIB pentru acest an la 1,6% de la estimarea anterioară de 2,3% şi pentru 2019 la 1,5% de la 1,8%. Experţii sunt mai pesimişti decât guvernul în estimări, acesta din urmă anticipând o rată de creştere de 1,8% pentru ambii ani. 

„Este o corecţie puternică“, a declarat Lars Feld, unul dintre cei cinci membri ai consiliului, pentru Financial Times. Acesta a evidenţiat problemele legate de eforturile de adaptare a industriei auto la noile standarde de emisii din UE  şi impactul tensiunilor comerciale la nivel mondial asupra încrederii sectorului de business. 

„Exporturile nu au fost pe cât de solide ne-am fi aşteptat“, a adăugat Feld. 

Potrivit Bloomberg, exporturile germane au suferit un declin neaşteptat în septembrie, un sfârşit modest de trimestru. Exporturile au scăzut cu 0,8% faţă de august. Importurile s-au diminuat cu 0,4%, iar excedentul comercial a crescut la 18,4 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din iunie. 

 

Cu privire la taxe, însă, ministrul german de finanţe Olaf Scholz a respins deja una dintre recomandările de top ale consiliului, privind eliminarea suprataxei de solidaritate. 

„Reducerea estimărilor de creştere este rezonabilă“, a declarat Jorg Kramer, economist-şef al Commerzbank, pentru Financial Times. 

„Există riscuri importante la adresa economiei germane, şi toţi indicatorii recenţi au fost sub aşteptări. Industria auto se chinuie să se conformeze standardelor de emisii şi există de asemenea o încetinire a exporturilor către China“.

Kramer estimează că PIB-ul german s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei, dar se aşteaptă la o revigorare a creşterii în ultimul trimestru al anului 2018.

Problemele sectorului auto german sunt doar ultimul semn al unei încetiniri generale a economiei zonei euro. Creşterea din regiune s-a redus de la 0,4% între primul şi al doilea trimestru la 0,2% între cel de-al doilea şi al treilea.

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6590
Diferență: -0,0193
Ieri: 4.6599
Azi: 4.1340
Diferență: -0,3111
Ieri: 4.1469
Azi: 5.3404
Diferență: -0,1402
Ieri: 5.3479
Azi: 4.0924
Diferență: -0,2121
Ieri: 4.1011