Business Internaţional

Avertisment: China acaparează resursele naturale strategice ale lumii. Care este ţara ce va deveni o sursă majoră de materii prime pentru cel mai mare producător de baterii pentru maşini electrice.

Avertisment: China acaparează resursele naturale...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.07.2023, 09:29 185

Pentru petrol, China, cel mai mare consumator de energie al lumii, nu trebuie să facă un efort prea mare. Arabia Saudită şi Rusia se bat pentru uriaşa piaţă chineză, iar Moscova, marginalizată de Occident, câştigă teren.

Pentru gaze naturale, mai multe acorduri gigantice şi pe termen lung cu Qatarul dau Beijingului şi companiilor chineze siguranţa că vor avea acces la acest carburant mult timp de-acum încolo.

Pentru litiu, China s-a orientat spre cel mai sărac continent, unde duce o ofensivă hotărâtă: Africa va deveni o sursă majoră de materii prime pentru cel mai mare producător de baterii pentru maşini electrice din lume, scrie Bloomberg.

Manevrele grabnice şi din vreme ale Chinei de a accesa noi surse de aprovizionare cu litiu din Africa dau roade, ajutându-l pe liderul mondial la producţia de baterii pentru vehicule electrice să navigheze pe piaţa îngustă a acestui metal rar. Încurajate de o rafală de investiţii din partea companiilor chineze, minele de pe întregul continent vor creşte producţia de litiu de peste 30 de ori faţă de volumul de anul trecut, până în 2027, potrivit S&P Global Commodity Insights. Până atunci, Africa va ajunge să reprezinte 12% din oferta mondială, comparativ cu 1% în 2022.

Diversificarea surselor de aprovizionare va stimula eforturile Chinei de a-şi apăra dominaţia în procesarea materiilor prime pentru vehicule electrice - transformând metale rare precum litiu, nichel şi cobalt în substanţe chimice utilizate în componentele bateriilor - în timp ce SUA îşi intensifică eforturile de a-şi construi propriile reţele de aprovizionare cu parteneri de comerţ şi aliaţi precum Canada şi Australia.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO