Business Internaţional

Avertisment din China: Criza globală cipurilor ar putea dura încă 2-3 ani

Avertisment din China: Criza globală cipurilor ar putea dura încă 2-3 ani

Autor: Alex Ciutacu

15.10.2021, 13:58 846

Criza globală a cipurilor ar putea continua în următorii doi-trei ani, a avertizat preşedintele producătorului chinez de televizoare şi electrocasnice Hisense, citat de CNBC.

De la companiile care produc electronice până la producători auto, industriile lumii se confruntă cu o criză dură a cipurilor. Acest context a dus la întârzieri în producţie, de la piaţa auto şi până la consolele de jocuri.

Hisense Group Holding, un producător susţinut de statul chinez cunoscut pentru televizoare şi electrocasnice, se confruntă, de asemenea, cu această criză. Jia Shaoqian, preşedintele companiei, a declarat că businessul se desfăşoară normal, dar costurile de producţie au crescut.

„Hisense produce electrocasnice şi bunuri de consum, iar acestea au nevoie de cipuri relativ simple. Deşi oferta este limitată iar costurile sunt în creştere, activitatea noastră se desfăşoară în continuare în mod normal” ,a declarat Jia Sahoqian, citat de CNBC.

Războiul comercial SUA-China început din mandatul lui Donald Trump joacă un rol în situaţia de astăzi. Trebuie amintit că SUA a vrut să elimine cipurile produse de chinezii de la SMIC din sectorul de tehnologie american.

Mai mulţi factori au dus la criza de astăzi, iar printre aceştia se numără o creştere bruscă a cererii pentru electronice pe fondul măsurilor de lockdown impuse în întreaga lume din cauza pandemiei. Totodată, războiul comercial SUA-China a determinat mai multe companii să îşi facă stocuri.

Şeful Hisense este de părere că dacă nu apar „probleme majore” pe fondul disputelor comerciale globale, criza cipurilor „se va rezolva în doi-trei ani”.

Executivii marilor companii globale au avertizat anterior că această criză a cipurilor se va menţine şi în 2022. Unii dintre ei consideră că s-ar putea menţine şi în 2023.  

AFACERI DE LA ZERO