Business Internaţional

​Avertisment: O criză de vanilie ar putea scumpi îngheţata

​Avertisment: O criză de vanilie ar putea scumpi...

Autor: CătăIina Apostoiu

27.03.2016, 19:25 286

Producătorii de alimente se confruntă cu o creştere puternică a preţurilor vaniliei, care ameninţă să scumpească îngheţata, potrivit The Guardian.

Preţul vaniliei din Madagascar a urcat cu aproape 150% anul trecut după ce insula, producător dominant, s-a confruntat cu o recoltă slabă. Acum, oficialii industriei alimentare anunţă o nouă creştere a preţurilor pe fondul diminuării ofertei.

Vanilia este cea mai scumpă mirodenie din lume, după şofran.

Potrivit datelor Mintec, păstăile de vanilie din Madagascar se vindeau cu 144 lire sterline (182,3 euro) pe kg în ianuarie, comparativ cu 59 de lire la începutul anului trecut. “Preţurile vaniliei au început să crească în 2012-2013 pe fondul temerilor privitoare la calitate şi continuă să crească”, afirmă Jara Zicha, analist al Mintec.

Preţurile în creştere vor afecta companiile care folosesc vanilia în diverse produse, de la băuturi răcoritoare la prăjituri şi parfumuri. Însă cei mai afectaţi vor fi producătorii de îngheţată, vanilia fiind cel mai scump ingredient din procesul de producţie, iar unii dintre aceştia vor transfera costul în creştere către consumatori.

Când preţurile sunt ridicate, spun experţii de pe piaţă, fermierii sunt tentaţi să culeagă păstăile mai devreme, calitatea având astfel de suferit.

Combinaţia dintre preţuri ridicate şi calitate scăzută îi face pe mulţi producători să recurgă la alternative sintetice. Totuşi, multe branduri alimentare nu sunt deschise la utilizarea de arome artificiale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO