Business Internaţional

Avioane de vânătoare britanice fac antrenamente de luptă în Finlanda şi Suedia

Avioane de vânătoare britanice fac antrenamente de...

Autor: Petru Mazilu

10.07.2022, 10:52 44

Şase avioane de vânătoare britanice fac antrenamente de luptă în nordul Europei împreună cu aparate de zbor din Finlanda şi Suedia, potrivit Sky News.

Exerciţiile au loc la doar câteva săptămâni după ce Finlanda şi Suedia au solicitat să se alăture alianţei militare NATO, în faţa unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei.

RAF a trimis patru avioane Typhoon şi două avioane F-35B în Finlanda şi Suedia pentru antrenamentele comune. Prezenţa avioanelor britanice a fost solicitată de cele două ţări.

„Finlanda şi Suedia sunt parteneri importanţi în domeniul apărării şi salutăm cererile lor de aderare la NATO, ceea ce va face alianţa mai puternică în contextul în care ne confruntăm cu o ameninţare reînnoită în Europa. Aceste desfăşurări evidenţiază determinarea noastră de a consolida acest parteneriat şi de a ne asigura că forţele noastre pot lucra împreună fără probleme", a declarat Ben Wallace, reprezentantul Guvernului britanic.

Avioanele de luptă britanice au efectuat „antrenamente de luptă de vârf" cu avioanele finlandeze F-18 Hornet şi cu avioanele suedeze Gripen, a precizat RAF.

Ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a declarat că exerciţiile comune „consolidează capacitatea noastră de a opera împreună ca răspuns la o criză în vecinătatea noastră".

„Acest lucru este deosebit de important în mediul de securitate provocator de astăzi", a precizat suedezul.

În luna mai, Marea Britanie a semnat declaraţii de asigurare reciprocă de securitate cu Finlanda şi Suedia. De asemenea, ambele sunt membre ale Forţei expediţionare comune conduse de Regatul Unit, o coaliţie de 10 naţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO