Business Internaţional

Banca Centrală Europeană pregăteşte mai multe majorări de dobândă, iar rata ar putea ajunge la 1,75%

Banca Centrală Europeană pregăteşte mai multe majorări de dobândă, iar rata ar putea ajunge la 1,75%

Axel Weber, unul dintre cei mai influenţi bancheri ai Europei

09.03.2011, 23:50 29

Majorarea dobânzii de referinţă va atrage după sine si avansulEURIBOR, indicatorul în funcţie de care este stabilită dobândacreditelor în euro, care de obicei are o valoare mai ridicată decâtdobânda BCE. Un alt motiv pentru care EURIBOR va creşte estereducerea lichidităţii din sistemul bancar pe măsură ce BCE sepregăteşte să retragă banii pe care i-a pompat în sistem în timpulcrizei financiare.

Weber a afirmat că "nu aş face nimic pentru a corecta acesteaşteptări ale pieţei. Nu văd niciun motiv pentru a face în acestmoment opinie separată faţă de aşteptările investitorilor cuprivire la valorile viitoare ale dobânzii". În timp ce Trichet aspus că pasul spre majorarea dobânzii de referinţă nu este în modnecesar începutul unei serii de majorări, Weber l-a contrazisspunând că BCE pregăteşte "normalizarea" ratelor dobânzii, care aurămas la nivelul din timpul crizei.


Europa nu este pregătită

Totuşi, Europa nu este pregătită pentru majorarea dobânzii dereferinţă a BCE, însă trebuie să o accepte. "Măsura BCE poate păreauşor deplasată pentru că economia nu şi-a revenit pe deplin înEuropa. Din punctul de vedere al competitivităţii ţărilor, poate căprin această măsură Europa pierde. Însă ea este necesară pentru căinflaţia a explodat şi trebuie temperată", este de părere analistuleconomic Dragoş Cabat.

EURIBOR a continuat să crească de când Trichet a adus în discuţiepentru prima dată posibilitatea majorării dobânzi, indicatorulplasându-se ieri la 1,179% pe an, faţă de 1,09% cu o zi înainte deanunţ.
BCE este nevoită să majoreze dobânda din cauza inflaţiei, care semenţine peste pragul de 2% din decembrie. Luna trecută inflaţiaanuală din zona euro a fost de 2,4%. "Este nevoie de o majoraresuccesivă a dobânzii pentru ţinerea în frâu a inflaţiei. Dar dacăvor înceta problemele din Orientul Mijlociu, poate dobânda nu se vamajora foarte mult", este de părere Cabat.

Preţul aurului negru a atins cel mai înalt nivel al ultimilor 29 deluni, de 107 dolari pe baril, ca urmare a temerilor că importurilede petrol din Orientul Mijlociu şi nordul Africii ar putea avea desuferit dacă violenţele din regiune escaladează.

"Pieţele speră într-o reducere a preţului petrolului la 100 dedolari pe baril", a spus Weber, adăugând că "nu sunt întru totul deacord cu acest punct de vedere optimist. Există o veritabilăpresiune asupra preţurilor pentru alimente şi energie."
BCE a estimat anul trecut că valoarea medie a inflaţiei în zonaeuro va atinge 2,3% în 2011 şi 1,7% în 2012, instituţia având dreptţintă a inflaţiei o valoare de sub 2%.

"Există e serie de elemente pe pieţele emergente care înrăutăţescpreviziunile pe termen lung asupra inflaţiei", spune Weber, careluna trecută a ales să nu mai participe la alegerile pentrupreşedinţia BCE, deşi era favorit. "Acest lucru trebuie să fie luatîn calcul cât mai devreme. Eu văd presiuni considerabile asuprapreţurilor."


Speriaţi de efectelesecundare

Oficialii BCE sunt îngrijoraţi de efectele secundare ale creşteriipreţurilor, şi anume, majorarea salariilor care ar putea declanşaspirala inflaţionistă.
Acest lucru este periculos pentru zona euro, în care redresareaeconomică de pe urma crizei din 2008 are loc la viteze diferite:Germania, cea mai puternică economie a Europei, are o creşteresănătoasă, pe când ţări precum Grecia, Irlanda şi Portugalia,lovite de criza datoriilor suverane, se chinuie să îşi ţinăeconomiile pe plus.

Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiară dinanul 2008, a spus că BCE riscă fiind atât de îngrijorată cu privirela presiunile inflaţioniste, deoarece slăbeşte recuperarea statelorvulnerabile din zona euro, crescând "prea devreme" costurile pentrucredite. "Opinia mea este că BCE îşi face prea multe griji cuprivire la inflaţie. Eu nu văd vreun risc semnificativ al celeide-a doua runde a efectelor inflaţiei", a spus Roubini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO