Business Internaţional

Banca Mondială cere întregii Europe să facă reforme, aşa cum îi cerea României acum un deceniu

Şeful Băncii Mondiale: "Economia se îndreaptă spre o fază mai periculoasă". Actuala structură a UE face dificilă reforma economică

Autor: Adrian Voicu

14.08.2011, 12:44 613

Economia mondială se îndreaptă spre o fază nouă şi mai periculoasă, una de nesiguranţă ca urmare a crizei datoriilor suverane din Europa, este de părere şeful Băncii Mondiale, Robert Zoellick.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Australian, Zoellick declară că problemele economice ale Europei sunt cu mult mai serioase şi mai greu de rezolvat decât cele ale economiei americane.

Acesta s-a arătat îngrijorat de posibilitatea ca politicienii să distrugă orice efort de ieşire din criză.

Cu toate eforturile instituţiilor financiare pentru rezolvarea problemelor din SUA şi Europa, şeful Băncii Mondiale s-a arătat totuşi incapabil de a oferi o soluţie la problemele Europei.

"În ultimele săptămâni lumea a trecut de la recuperare în mai multe viteze - cu pieţe emergente şi câteva economii precum cea a Australiei care au reuşit să aibă creştere economică şi pieţe dezvoltate aflate în impas - la o fază nouă şi mai periculoasă".

Oficialul a cerut liderilor europeni să abordeze problema datoriilor cu mai multă rapiditate, considerând că actuala structură a Uniunii Europene a făcut ca reforma economică să fie una dificilă.

Zoellick este de părere că lumea este în prezent implicată în "redesenarea sistemului financiar internaţional", puterea mutându-se rapid către ţările în curs de dezvoltare precum China, India, Brazilia şi Asia de Sud-Est.

Deşi China a fost considerată de ceva vreme un "acţionar responsabil", Zoellick este de părere că China a devenit acum "un acţionar reticent".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO