Business Internaţional

Bancherii americani au primit o gura de oxigen

Bancherii americani au primit o gura de oxigen

Click pentru imaginea marita

21.07.2008, 17:39 12

Actiunile Citigroup, cea mai mare banca americana dupa valoarea activelor detinute, s-au apreciat cu 14% dupa ce oficialii companiei au anuntat ca pierderile aferente celui de-al doilea trimestru se ridica la 2,5 mld. dolari (1,57 mld. euro), sub estimarile de 3,67 mld. dolari (2,31 mld. euro) efectuate de catre analisti, scrie Bloomberg.
In perioada ianuarie-martie 2008, banca si-a redus valoarea activelor cu 12 mld. dolari (7,5 mld. euro).
"Conditiile de pe piata s-au relaxat in cel de-al doilea trimestru, permitand Citigroup si celorlalte banci sa obtina performante peste asteptari", a declarat William Fitzpatrick, analist la Optique Capital Management. "Mult mai important a fost insa faptul ca banca a avut capacitatea de a-si mentine relatiile, de a nu pierde o mare parte a clientilor", a adaugat Fitzpatrick.
Dupa anuntul oficialilor bancii, actiunile Citigroup au urcat cu 1,38 dolari, sau 7,7%, ajungand la 19,35 dolari, cel mai inalt nivel din ultima luna. Cresterea aferenta intregii saptamani s-a ridicat la peste 20%.
In acelasi timp, analistii Deutsche Bank si-au schimbat recomandarea in ceea ce priveste titlurile bancii americane de la "vinde" la "mentine", declarand ca rezultatele inregistrate de banca au redus ingrijorarile privind necesitatea unei operatiuni de strangere de capital.
In perioada aprilie-iunie, Citigroup si-a redus valoarea activelor contabile cu 7,2 mld. dolari (4,5 mld. dolari), in scadere fata de 18, respectiv 12 mld. dolari, cat s-a inregistrat in cele doua trimestre anterioare.
Costurile suportate de banca de pe urma administrarii creditelor neperformante si a majorarii rezervelor destinate creditarii au urcat insa cu 4,5 mld. dolari
(2,8 mld. euro) fata de perioada similara a anului trecut.
Spre deosebire de Citigroup insa, Merrill Lynch a raportat in trimestrul doi pierderi de 4,65 mld. dolari (2,92 mld. euro), depasind estimarile initiale.
Pierderile din primul trimestru s-au ridicat la 1,96 mld. dolari (1,23 mld. euro), in timp ce in perioada aprilie-iunie 2007 banca a inregistrat un profit de 2,14 mld. dolari.
In prima jumatate a anului, Merrill a renuntat la 4.200 de locuri de munca, apeland in acelasi timp la vanzarea de active in incercarea de a-si reface rezervele de lichiditate. Compania a incheiat negocierile in ceea ce priveste vanzarea pachetului de actiuni de 20% detinut in cadrul Bloomberg, pentru 4,43 mld. dolari (2,78 mld. euro).
Dupa anuntarea rezultatelor financiare, actiunile companiei s-au depreciat cu 1,37 dolari, sau 4,5%, fiind cotate la 29,36 dolari pe Bursa din New York.
In acelasi timp, Goldman Sachs, cel mai mare grup financiar american dupa valoarea de piata, a inregistrat un profit net de 2,1 mld. dolari, in timp ce profitul Morgan Stanley s-a ridicat la 1 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO