Business Internaţional

Bancile americane vor mai primi bani doar daca dau credite

02.02.2009, 17:06 15

Presedintele SUA Barack Obama va cere bancilor americane sa creasca numarul de imprumuturi acordate companiilor si consumatorilor in schimbul ajutorului financiar pe care il primesc din fondul de 700 de miliarde de dolari (549,4 mld. euro) creat din banii contribuabililor, intr-o incercare de a se distanta de politicile practicate in timpul administratiei Bush, potrivit unui membru cheie al legislativului de la Washington, scrie Bloomberg.

"Administratia Obama va invata cu siguranta cateva lectii valoroase" in urma primei etape a programului de redresare a sistemului bancar si "va face presiuni pentru cresterea numarului de credite acordate", a declarat Barney Frank, presedintele comisiei financiare a Congresului SUA, care a ajutat la crearea pachetului legislativ pentru salvarea industriei de profil. "In scurt timp vor exista din nou reguli stricte", a mai spus Frank.
Obama ar putea include noua cerinta intr-o strategie de redresare a sistemului bancar pe care este asteptat sa o faca publica in urmatoarele cateva saptamani, incercand astfel sa raspunda criticilor venite din partea Congresului american care a atras atentia ca firmele care au beneficiat de ajutor prin intermediul fondului initial de 350 de miliarde de dolari (274,9 mld. euro) nu au reusit sa se califice pentru a intra in programul actual.
Saptamana trecuta presedintele SUA i-a criticat pe executivii de pe Wall Street pentru ca au acordat bonusuri in valoare de 18 mld. dolari intr-un an in care industria a fost la un pas de colaps, iar unele rapoarte au aratat ca o parte din fondurile guvernamentale au ajutat companiile sa finanteze fuziuni si achizitii care ar putea duce la restructurari de personal.
Administratia Obama si cei mai importanti membri democrati ai Congresului incearca sa puna la punct urmatoarea etapa a programului de redresare financiara astfel incat sa se protejeze fata de opozitia venita din partea opiniei publice cu privire la salvarea bancilor de pe Wall Street.
Membrii legislativului american sustin ca fondul de 350 de miliarde de dolari creat de echipa lui Bush nu a reusit sa stabilizeze economia SUA.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO