Business Internaţional

Bancile austriece au retras din Est 3,3 mld. euro in primul semestru

11.10.2009, 23:25 17

Bancile austriece, care controleaza unii dintre cei mai maricreditori din Europa Centrala si de Est, au repatriat in primelesase luni ale anului fonduri de la filialele din strainatate invaloare de 3,3 mld. euro, potrivit bancii centrale a Austriei,scrie agentia de presa Thomson Reuters.

In prima jumatate a anului trecut, bancile austriece au trimisin strainatate 27,5 mld. euro, fonduri ce au inclus sumele pe careunele grupuri, asa cum este cazul Erste si RaiffeisenInternational, le-au oferit subsidiarelor lor.

Erste Group, Raiffeisen International si Bank Austria detinutade UniCredit sunt cei mai mari creditori dupa valoarea activelordin statele foste comuniste, regiunea cel mai puternic afectata decriza financiara mondiala, din cauza reducerii puternice avolumului exporturilor si secarii capitalului.

Principalii creditori ai Estului

Bancile austriece in ansamblu au oferit credite in valoare de213 mld. dolari (156,7 mld. euro) clientilor din Europa Centrala side Est, dintr-un total al imprumuturilor din regiune in valoare de477 mld. dolari (323,5 mld. euro), devenind astfel cei mai maricreditori straini din zona, potrivit Bancii ReglementelorInternationale.

Acest total nu cuprinde valoarea creditelor pe care Bank Austriale-a acordat in regiune, deoarece acestea sunt contorizate incontul Italiei.

Potrivit unor acorduri pe care le-au incheiat cu autoritatilelocale si cu Fondul Monetar International, bancile si-au asumatangajamentul sa mentina deschise portile la creditare si sa nu seretraga din regiune. Cresterea volumului de creditare este practicinexistenta, in parte din cauza evaporarii cererii, insa existaperspective imbucuratoare, potrivit lui Herbert Stepic, directorulexecutiv al Raiffeisen International.

Aceasta situatie a condus la limitarea sumelor aditionalenecesare subsidiarelor, care in trecut au fost nevoite sa strangatot mai multi bani pentru a face fata dezvoltarii rapide aprocesului de creditare in regiune.

Previziuni mai optimiste

Inainte de izbucnirea crizei de pe piata creditelor, in Europade Est bancile acordau credite pe banda rulanta, fara a analizaeligibilitatea clientilor. Populatia incepuse sa cheltuie, consumuldevenind principalul motor al economiilor emergente din Est, iarcreditele erau o metoda accesibila de a obtine bani.

Odata ce criza si-a aratat coltii, bancile au inchis de teamarobinetul la credite. In prezent situatia se prezinta in termenimai pozitivi, este de parere Herbert Stepic, directorul executiv alRaiffeisen International. "Aversiunea fata de risc este in scadere,ceea ce inseamna ca bancile apeleaza din nou la creditareainterbancara si ofera, de asemenea, imprumuturi pe piata", adeclarat directorul executiv al Raiffeisen International.

"Procesul de creditare, pana acum paralizat, incepe sa isirevina, desi conditiile sunt mult mai stricte."

Criza, o oportunitate pentru creditoriivestici

Criza financiara actuala ar putea reprezenta insa si ooportunitate pentru marii creditori europeni sa patrunda inEst.

Sectorul bancar din Europa Centrala si de Est ar putea fiinvadat de creditori de talie mare din Vest, precum Deutsche Bank,Santander sau HSBC, care ar putea profita de oportunitatilegenerate de criza, achizitionand activele rivalilor occidentali sauale bancilor locale care se confrunta cu probleme. "Exista un numarde banci oferite spre vanzare, cel putin la nivel informal", aafirmat Debora Revoltella, directorul departamentului de analizastrategica de la UniCredit, cea mai mare banca din Europa de Estdupa volumul de active.

"Dar exista si un numar de banci care nu au intrat pe pieteledin regiune deoarece nu au reusit sa construiasca francize. Printreacestea se numara Deutsche Bank sau bancile din Spania", a precizatRevoltella.

Oportunitatile nu vor intarzia sa apara, in conditiile in carebancile occidentale active in regiune incep sa se debaraseze defilialele din Europa emergenta si sa-si indrepte atentia asuprapietelor-mama.

UniCredit, Raiffeisen si Erste Bank conduc topul celor maiimportante banci din regiune, fiind urmate de creditorii SocieteGenerale si KBC.

Creditorii austrieci domina sectorul bancar dinRomania

Sistemul bancar din Romania nu a fost ferit de criza financiara,principalul sau dezavantaj fiind ca aproximativ 88% din piata estedetinuta de banci straine. In topul celor mai mari zece banci dinRomania exista doar doua banci romanesti: CEC Bank - creditorulcontrolat de stat - si Banca Transilvania.

Principalii creditori straini prezenti pe piata locala suntgrupurile austriece si cele grecesti. Primele patru pozitii in topdupa cota de piata in primul semestru al anului sunt ocupate de BCR- detinut de grupul austriac Erste, BRD - membra a grupului francezSocGen, Volksbank si Raiffeinsen, ambele subsidiare ale grupuriloraustriece cu acelasi nume. BCR care este in continuare lider are ocota de piata de 20,4%. Celelalte doua grupuri austriece ce ocupapozitiile 3 si 4 au cote de piata sub 7%, Volksbank detinand 6,8%,iar Raiffeisen 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO