Business Internaţional

Bancile din Europa Centrala si de Est mizeaza pe depozite

22.04.2008, 17:25 14

Confruntate cu o criza de lichiditate, bancile din Europa Centrala si de Est au inceput sa-si refaca rezervele de capital prin intermediul economiilor efectuate de consumatori - o masura care ar putea proteja cele mai expuse economii din regiune, dar care in acelasi timp ar putea reduce semnificativ nivelul de profitabilitate al sistemului bancar, scrie International Herald Tribune.
Criza pietei de creditare a determinat o reducere semnificativa a fondurilor alocate de catre bancile occidentale filialelor lor estice, in timp ce inasprirea conditiilor de pe piata internationala a condus la o ingreunare a procesului prin care bancile locale puteau obtine finantare, spun analistii si bancherii din regiune.
O asemenea situatie, combinata cu cererea din ce in ce mai mare existenta in unele state ex-comuniste, precum Polonia, Romania sau Bulgaria, a determinat bancile locale sa majoreze dobanzile la depozite, in incercarea de a atrage un numar din ce in ce mai mare de clienti.
"Bancile imprumuta de pe piata internationala bani cu o dobanda din ce in ce mai ridicata, iar in momentul in care acestia ajung in Romania li se adauga costurile legate de riscul de tara si de cerintele bancii centrale privind rezervele minime", a declarat Ciprian Dascalu, analist la Millennium Bank. "Practic, bancile va trebui sa inceapa sa-si creeze propriile surse de finantare", a adaugat analistul.
In Romania, unde creditele de consum au inregistrat o explozie semnificativa in ultima perioada, bancile de talie mica au fost nevoite sa ridice dobanzile pentru depozite cu pana la 2%-3%, depasind uneori dobanda de referinta, de 9,5%, stabilita de banca centrala. De asemenea, o serie de banci mari - precum ING Romania sau BCR - au recurs la majorarea dobanzii pentru depozite.
Pana acum institutiile financiare au ezitat sa majoreze dobanzile la depozite in incercarea de a-si mentine profitabilitatea la un nivel ridicat, "dar acum asemenea masuri le vor reduce semnificativ profiturile", a declarat Marta Czajkowska, analist la KBC Securities in Polonia, referindu-se la actiunile intreprinse de bancile de pe piata romaneasca.
Bulgaria se confrunta, de asemenea, cu o cerere ridicata pe segmentul creditelor de consum, cerere care ameninta sa suprasolicite intreaga economie a tarii. Iar in aceasta situatie rata dobanzii pentru depozitele pe trei luni in leva a urcat cu 4,95% in ultimul an.
In timp ce bancile din Bulgaria majoreaza dobanzile atat pentru depozitele in leva, cat si pentru cele in valuta, pe piata romaneasca accentul se pune asupra depozitelor in lei. Si asta in conditiile in care cerintele BNR privind rezervele minime sunt mult mai scazute in cazul leului, decat in cazul monedelor puternice.
Eforturile de a incuraja consumatorii sa economiseasca sunt evidente insa si pe celelalte piete din regiune. Banca poloneza de stat PKO a majorat dobanzile pentru depozite, fortand principalii competitori sa adopte aceeasi strategie. Bancile sarbesti au inceput, de asemenea, sa ia o serie de masuri care sa le asigure un numar din ce in ce mai mare de depozite.
"Din ce in ce mai multe banci isi dau seama ca este foarte important sa-si creeze o baza de finantare solida", spune Dascalu.
Sistemul bancar est-european este dominat de institutii straine - 90% din sistemul bancar romanesc are capital majoritar strain, in timp ce in Bulgaria proportia este de 80%.
Economistii spun ca dobanzile din ce in ce mai mari pentru depozite ar putea incetini ritmul consumului, creand o protectie pentru economiile suprasolicitate din regiune.
Romania are unul dintre cele mai slabe niveluri din UE in ceea ce priveste volumul depozitelor bancare, luptandu-se in acelasi timp cu presiuni inflationiste puternice si cu un deficit de cont curent semnificativ, ambele generate de cererea ridicata.
Volumul creditelor acordate pe piata romaneasca a urcat anul trecut cu 60,4%, pana la 148,18 mld. lei (40,9 mld. euro), in timp ce depozitele au inregistrat o crestere de 34%, pana la 129,06 mld. lei (35,8 mld. euro). In Bulgaria, creditele au inregistrat o crestere de 62,5%, iar depozitele de 34,3%. "Dobanzile pentru depozite au depasit chiar si cele mai optimiste estimari ale economistilor bancii centrale", a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO