Business Internaţional

Băncile Europei se tem că interdicţia privind dividendele îi va pune pe fugă pe investitori

Băncile Europei se tem că interdicţia privind...

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2020, 18:45 379

Şefii băncilor se lăudau la începutul pandemiei că, spre deosebire de ce s-a întâmplat în timpul crizei financiare, instituţiile lor vor pune umărul la salvarea economiei mondiale, mai degrabă decât să stea în calea acestui proces, scrie Financial Times.

Totuşi, pentru mulţi dintre acţionarii acestora, 2020 a fost anul în care băncile Europei au fost pe punctul de a deveni total neatractive. În pofida unui raliu modest recent, preţurile acţiunilor băncilor europene au scăzut cu aproximativ un sfert în acest an.

Executivii din industrie se tem că în urma retragerii investitorilor din sector băncilor le va fi mai dificil să atragă capital pe viitor în perioade grele. Băncile europene au fost nevoite să pună deoparte capital suplimentar de peste 100 miliarde de euro în acest an pentru perspectiva creşterii creditelor neperformante, cu 150% mai mult decât cu un an în urmă.

Însă cea mai mare lovitură pentru reputaţia acestora în rândul acţionarilor a fost anularea plăţii unor dividend de aproape 40 mld de euro sub presiunea autorităţilor de reglementare.

În martie, BCE a cerut celor 113 bănci aflate sub supravegherea sa să suspende plăţi către acţionari de 30 mld de euro, iar câteva săptămâni mai târziu, autorităţile britanice cereau băncilor locale să procedeze în mod similar.

În mod tradiţional, investitorii privesc băncile ca un activ solid, însă interdicţiile privind dividendele au făcut ca această poziţie să se modifice, spun analiştii.

Şefii de bănci au fost prinşi sub o dublă presiune. Pe de o parte, autorităţile au pus pe primul loc constituirea de rezerve de capital în aşteptarea unei creşteri a defaulturilor, iar pe de altă parte, investitorii cereau reluarea plăţii dividendelor.

“Încrederea investitorilor a fost erodată, iar situaţia nu se va redresa curând”, a declarat şeful unei importante bănci britanice. “Viitoarele finanţări vor fi mai scumpe”.

“Autorităţile se concentrează excesiv pe soliditatea capitalului în detrimentul profitabilităţii şi capacităţii de recapitalizare în criză”, arată Julian Wellesley, de la Loomis Sayles, un grup american de investiţii. “Dacă faci băncile incredibil de neatractive din punct de vedere al capitalului, le poţi răni pe termen lung”.

Pe parcursul anului, şefii băncilor au făcut lobby puternic pentru relansarea plăţii dividendelor. După testarea poziţiilor de capital ale băncilor, autorităţile au cedat în faţa apelurilor industriei, anunţând că plăţile vor putea fi reluate anul viitor, dar cu restricţii severe, care vor apăsa asupra băncilor.

În pofida restricţiilor, ridicarea interdicţiei privind dividendele le-a redat executivilor bancari încrederea că vor putea începe să lase în urmă dificilul an 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO