Business Internaţional

Barbie e suspecta de toxicitate

11.07.2005, 19:03 21

Membrii Parlamentului European au sustinut instaurarea unei restrictii permanente cu privire la folosirea a 6 substante chimice (ftalati) in compozitia jucariilor pentru copii, scrie EUObserver.

Totodata, Parlamentul a cerut o analiza intreprinsa de Comisia Europeana a altor substante cu potential periculos

Parlamentul European a votat in majoritate covarsitoare interzicerea utilizarii de ftalati in jucarii, cu 487 de deputati manifestandu-se in favoarea legii, 9 impotriva si 10 abtineri.

Ftalatii sunt folositi pentru scaderea duritatii plasticului la papusi si alte articole pentru copii si s-a demonstrat ca au un impact negativ asupra sanatatii infantile, ducand la reactii alergice sau chiar astm.

Chimicalele au fost interzise inca din anul 1999, insa interdictia trebuia reinnoita anual, ceea ce a dus la modificari continue in legislatia tarilor membre ale UE.

Votul Parlamentului semnifica oprirea definitiva de la folosire a trei dintre substante (DEHP, DBP si BBP) in produsele destinate copiilor, in timp ce alte trei substante, care au un impact negativ asupra ficatului, nu vor mai putea fi uzitate in jucarii pe care copiii le-ar putea introduce in gura.

Aceleasi reguli vor fi aplicate de toate cele 25 de tari membre ale Uniunii, al caror vot final asupra legii va avea loc in toamna.

Reprezentantii Executivului european au laudat decizia Parlamentului, declarand ca astfel se va rezolva incertitudinea legislativa cu privire la folosirea acestor chimicale toxice, in timp ce BEUC, o companie cu sediul in Bruxelles care supervizeaza respectarea drepturilor consumatorilor, si-a dat votul de incredere in noua lege. "Ne luptam de aproape 6 ani pentru ca interdictia temporara de folosire a ftalatilor sa devina definitiva", a spus Jim Murray, director al BEUC, adaugand ca noua reglementare va asigura protectie celor mai vulnerabili consumatori.

Hiltrud Breyer, membra a Parlamentului din partea Germaniei, a sfatuit companiile din industria chimica si din cea a jucariilor sa invete din aceasta poveste, declarand ca Executivul european nu va tolera folosirea substantelor periculoase in produsele destinate copiilor.

"Este timpul ca jucarii precum papusile Barbie sa fie fabricate din materiale sigure", a continuat Breyer, adaugand ca interdictia nu ar trebui sa se opreasca la jucarii, ci ar trebui extinsa si asupra PVC-urilor, chiar si in cazul produselor folosite in scopuri medicale, in podele sau in sectoarele de ambalaje alimentare.

Organizatia Greenpeace, care a atras atentia asupra efectelor negative ale ftalatilor in 1997, a declarat ca va dura mult pentru ca aceste chimicale sa fie eliminate total din apropierea imediata a copiilor.

"Cazul acestor jucarii toxice denota cat de incet este procesul de reglementare a domeniului chimic si cat de urgenta este nevoia unei legislatii mai puternice", au spus reprezentantii organizatiei de protectie a mediului.

Potrivit acestora, organizatia a testat o gama vasta de jucarii foarte populare in randul copiilor, produse din PVC, iar rezultatele au revelat faptul ca acestea contineau chimicale daunatoare.

Printre produsele in care s-au gasit ftalati in cantitati periculoase se numara si papusa Barbie "Fashion Fever", produsa de Mattel. andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO