Business Internaţional

Barroso: Rata de creştere economică din acest an va surprinde în mod plăcut

 Barroso: Rata de creştere economică din acest an va surprinde în mod plăcut

Autor: Cristina Rosca

07.09.2010, 23:46 15

Economia Uniunii Europene îşi revine din criză într-un ritm maialert decât se cre­dea anterior, iar rata de creş­tere din acest anva depăşi esti­mările iniţiale, a declarat pre­şedintele ComisieiEuropene Jose Ma­nuel Barroso în primul discurs de tipul "sta­reanaţiunii" făcut celebru de preşedinţii americani.
În timpul discursului ţinut în faţa reprezentanţilor ParlamentuluiEuropean la Strasbourg, şeful ramurii executive a Uniunii a adăugatcă în următoarele 12 luni trebuie grăbite reformele structurale,iar cele 27 de state membre ale blocului tre­buie să dea dovadă sesolidaritate, po­trivit agenţiei de presă Thomson Reuters.
"Trebuie să utilizăm următoarele 12 luni pentru a grăbi reformele.Acesta este momentul potrivit pentru modernizarea economiei noastresociale de piaţă astfel încât să poată concura la nivel mondial şisă poată răspunde pe măsură provocărilor demografice. Acesta estemomentul po­tri­vit pentru a face investiţii în viitorul nostru", aspus el. "Europa trebuie să de­mo­nstreze că poate ceva mai multdecât 27 de soluţii naţionale diferite. Fie înotăm îm­preună, fiene scufundăm separat."

Şomajul este o problemă

Cele mai noi prognoze oficiale stabilesc rata de creştere dinUniunea Europeană la 1% în 2010, iar estimările pentru cele 16state din zona euro sunt de 0,9% în acest an. Noile prognoze vor fianunţate în această lună, potrivit oficialilor.
"Perspectivele economice ale Uniunii Europene sunt astăzi maioptimiste decât în urmă cu un an şi acest lucru nu se datoreazăunor măsuri anume. Procesul de revenire economică accelerează, însăviteza nu este similară în toate statele din Uniune. Rata decreştere economică din acest an va fi mai mare decât se estimaseiniţial. Rata şomajului, care rămâne în continuare la un nivel multprea ridicat, nu a mai crescut. În mod evident, incerti­tu­dinileşi riscurile persistă, nu doar în afara UE", explică el.
Statele din UE şi din zona euro au avut un an dificil din cauzacrizei datoriilor care a măcinat din temelii o serie de economii,cum este cazul Greciei, Spaniei sau Portu­galiei.
Barroso a spus că el a simţit însă că guvernele sunt dispuse săaccepte o mai dură monitorizare financiară şi fiscală.
El a mai spus că blocul, care reprezintă mai multe de 500 demilioane de oameni, trebuie să găsească o soluţie pentru a diminuadezechilibrele dintre statele cu economii puternice şi cele caretrag tare ca să le prindă din urmă. "Trebuie să găsim o rezolvarepentru dezechilibrele macro-economice, în special pentru cele dinzona euro. Din acest motiv trebuie să venim cu propuneri şi ideipentru a putea descoperi din timp posi­bilele fenomene de tipbubble, lipsa de com­pe­titivitate şi alte surse aledeze­chili­bre­lor", a explicat Barroso.
Preşedintele CE a spus că până la sfârşitul lunii el va înainta oserie de pro­puneri pentru a contracara o serie de ac­ţiuni alespeculatorilor de pe pieţele finan­ciare, consideraţi vinovaţipentru că au adâncit criza financiară.

Propuneri peste propuneri

"Am propus protejarea depozitelor de până în 100.000 de euro. Vompropune interzicerea operaţiunilor naked short selling abuzive(instrument financiar care permite unui investitor de la bursă săvândă acţiuni fără a le deţine la propriu, însă trebuie să le"împru­mute" de la cineva, ca de exemplu o bancă sau casă debrokeraj cu care lucrează - n. red.). Vom lua măsuri şi în ceea cepriveşte credit default swap-urile. Au trecut zilele când se puteaparia pe faptul că ar putea lua foc casa vecinului", a spusBarroso.
El consideră că finanţele publice sănătoase şi pieţele financiareechilibrate sunt necesare pentru o creştere economicăsustenabilă.
"Finanţele guvernamentale sănătoase şi pieţele financiareresponsabile ne dau încredere şi forţa economică necesară pen­tru ocreştere sustenabilă. Trebuie să depăşim dezbaterea consolidarefiscală versus creştere. Avem nevoie de amân­două", credeBarroso,
Preşedintele Comisiei Europene pro­pune în vederea ajutorăriieconomiilor blocului, introducerea de obligaţiuni euro­pene pentrufinanţarea marilor proiecte de infrastructură.
"Ar trebui să găsim noi surse de finanţare pentru principaleleproiecte euro­pene în infrastructură. De exemplu, eu pro­puncrearea de obligaţiuni europene îm­preună cu Banca Europeană deInves­tiţii. Mai mult, vom dezvolta parteneriate public-private", aspus el.
cristina.rosca@zf.ro

Barroso despre:

Creştere economică - "Procesul de revenire economicăaccelerează, însă viteza nu este similară în toate statele dinUniune. Rata de creştere economică din acest an va fi mai maredecât se estimase iniţial."
Obligaţiuni europene - "Ar trebui să găsim noi surse de finanţarepentru principalele proiecte europene în infrastructură. Deexemplu, eu propun crearea de obligaţiuni europene împreună cuBanca Europeană de Investiţii. Mai mult, vom dezvolta parteneriatepublic-private."
Sectorul financiar - "Am propus protejarea depozitelor de până în100.000 de euro. Vom propune interzicerea operaţiunilor naked shortselling abuzive. Vom lua măsuri şi în ceea ce priveşte creditdefault swap-urile."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO