Business Internaţional

BCE ar putea frâna creşterea dobânzilor din zona euro din cauza încetinirii inflaţiei şi a restrângerii creditării

BCE ar putea frâna creşterea dobânzilor din zona euro...

Autor: Catalina Apostoiu

02.05.2023, 22:30 260

Ritmul creşterii inflaţiei de ba­ză din zona euro, un indicator ur­mă­rit îndeaproape ce exclude preţuri volatile ca ale alimentelor şi energiei, s-a temperat în aprilie pentru prima dată în ultimele 10 luni. În acelaşi timp, o analiză a BCE privind datele legate de creditare pe luna martie a dezvăluit că băncile restrâng accesul la credite chiar în condiţiile în care cere­rea pentru împrumuturi s-a pră­buşit. Aceste date, dublate de decizia Fed de astăzi, ar putea determina Banca Centrală Europeană să-şi încetinească ritmul majorării do­bânzilor.

Preţurile de consum excluzând costurile energiei şi alimentelor au crescut cu 5,6% în aprilie în termeni anuali, de la avansul record de 5,7% din martie, notează Bloomberg.

Inflaţia generală a urcat între timp uşor la 7%, în continuare cu mult peste ţinta de 2% a băncii. Băn­cile din zona euro şi-au restrâns cre­di­tarea peste aşteptări în primul tri­mes­tru după ce costurile de finanţare au urcat, iar sectorul financiar a fost cuprins de turbulenţe. Declinul cere­rii nete din partea firmelor a depăşit de asemenea estimările băncilor în primul trimestru, fiind în acelaşi timp cel mai pronunţat de la criza finan­ciară mondială.

Băncile se aşteaptă la o înăsprire în continuare, deşi mai moderată, a stan­dardelor de credit în trimestrul al doilea. Sondajul BCE este primul care oferă indicii concrete privind efectele prăbuşirii SVB în martie şi ale pre­luă­rii Credit Suisse Group de către UBS.

Cu indicatorul privind inflaţia de bază coborând şi sondajul din sec­to­rul bancar indicând o înăsprire peste aşteptări a standardelor de credit, ar­gumentele pentru majorarea în con­tinuare a dobânzilor cu 50 de puncte sunt slăbite.

Oficialii BCE sugeraseră deja că eventuale dovezi ale înăspririi con­di­ţiilor financiare în urma turbulen­ţe­lor bancare i-ar putea determina să majoreze dobânzile cu 25 de puncte bază în această săptămână.

Economiştii şi investitorii consideră că strategii vor opta pentru o majorare cu 25 de puncte, după ce au scumpit creditul cu 350 de puncte bază din vara anului trecut pentru a stăvili creşterea inflaţiei.

Pariurile de pe piaţa monetară plasează şansele materializării unei majorări mai consistente la doar 20%, de la peste 30% săptămâna trecută. Un sondaj Bloomberg arată că rata la depozite, situată în prezent la 3%, ar putea atinge un vârf de 3,75% în iulie.

„Combinaţia de creştere economică solidă, dar nu stelară, deteriorarea continuă a condiţiilor de credit şi o inflaţie de bază în declin modest înseamnă că BCE va majora probabil dobânzile cu 25 de puncte bază pe 4 mai“, arată Jamie Rush, economist-şef pe Europa în cadrul Bloomberg Economics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO