Business Internaţional

BCE, dată în judecată de politicieni germani, din cauza programului de achiziţii de obligaţiuni

BCE, dată în judecată de politicieni germani, din...

Autor: Anca Dumitrescu

10.11.2015, 12:30 146

Cele trei procese au fost intentate în ultimele şase luni, a declarat Michael Allmendinger, purtător de cuvnt al Curţii Constituţionale Federale din Karlsruhe.

Unul dintre cazuri a fost deschis în septembrie de Bernd Lucke, liderul partidului ALFA.

Fostul parlamentar Peter Gauweiler a afirmat într-un comunicat că a înaintat la rândul său o plângere, în luna octombrie.

"Cu această politică de relaxare monetară BCE vrea să stimuleze inflaţia prin tipărirea unor sume uriaşe de bani. Acest program este o măsură care serveşte în primul rând băncilor private de la care BCE cumpără împrumuturi problematice. Se transformă în banca rea a Europei", a declarat Gauweiler.

La nouă luni de la lansarea programului BCE, principalul obiectiv al instituţiei, de readucere a inflaţiei aproape de nivelul de 2%, este încă departe, creşterea preţurilor în zona euro fiind aproape inexistentă.

Activităţile economice din zona euro riscă să încetinească din cauza creşterii mai lente din China şi alte state emergente, iar preşedintele BCE Mario Draghi a sugerat că luna viitoare instituţia ar putea anunţa noi măsuri de stimulare, după publicarea noilor estimări referitoare la inflaţie şi evoluţie a PIB.

Purtătorul de cuvânt al ministerului german de Finanţe şi biroul de presă al BCE au refuzat să comenteze în legătură cu procesele împotriva BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO