Business Internaţional

BCE a majorat dobânzile mai mult decât se aşteptau pieţele. Christine Lagarde, preşedintele BCE: „Am hotărât că este oportun să facem un pas mai mare spre ieşirea din zona ratelor negative ale dobânzilor "

BCE a majorat dobânzile mai mult decât se aşteptau...

Autor: Mircea Nica

21.07.2022, 18:50 1139

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze dobânda de referinţă, peste aşteptările analiştilor, cu 0,5 puncte procentuale, conform Reuters. Aceasta a fost prima creştere a dobânzii de referinţă în ultimii 11 ani.

Creşterea dobânzii de referinţă cu 0,5 puncte procentuale, în loc de 0,25 puncte procentuale, aşa cum se aşteptau toate pieţele va produce un val de majorări de dobânzi în toate tările de la periferie, aşa cum este şi România. Deşi pieţe aşteptau o creştere de genul acesta, estimările nu aveau în vedere o majorare aşa mare acum.

Christine Lagarde, preşedintele BCE, a spus că o deteriorare evidentă a perspectivelor inflaţiei şi sprijinul unanim pentru instrumentul anti-fragmentare au justificat o mişcarea mai mare pe zona majorării dobânzilor, conform Reuters.

“Presiunea preţurilor se răspândeşte în tot mai multe sectoare. Ne aşteptăm ca inflaţia să rămână nedorit de ridicată pentru o perioadă de timp. Am hotărât că este oportun să facem un pas mai mare spre ieşirea din zona ratelor negative ale dobânzilor ", a spus Christine Lagarde, citată de Reuters.

Ulltimele majorări ale FED privind dobânda de referinţă au fost de 0,25 p.p., 0,5 p.p. şi 0,75 p.p, iar în luna iulie este aşteptată o nouă majorare cu 0,75 p.p..

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO