Business Internaţional

Berlinul adopta masuri disperate de salvare a economiei

23.10.2008, 15:42 22

Autoritatile germane pregatesc un pachet de masuri menite sa stimuleze consumul si sa ajute anumite ramuri industriale, in conditiile in care cea mai mare economie europeana si-a incetinit semnificativ ritmul de crestere, au anuntat oficiali ai guvernului de la Berlin, citati de Financial Times.

Pachetul de stimulente fiscale este considerat mai mult decat un simplu raspuns in fata crizei financiare. Acesta este, in acelasi timp, vazut ca o miscare politica menita sa faca planul german de salvare a sistemului financiar mai putin apasator pentru contribuabili. Si asta cu un an inainte de alegerile generale, care risca sa fie umbrite de problemele economice. Guvernul german si-a redus saptamana trecuta previziunile privind cresterea economica de anul viitor pana la 0,2%, fata de 1,2%, cat se estima anterior.
Desi detaliile planului de stimulare fiscala nu au fost facute publice, miscarea confirma faptul ca incercarea de reechilibrare a deficitului bugetului pentru anul viitor nu mai reprezinta o prioritate pentru guvernul de la Berlin. Cancelarul german, Angela Merkel, a insarcinat doi oficiali din cadrul guvernului cu elaborarea pachetului de stimulente fiscale, menit sa sprijine atat consumatorii, cat si mediul de afaceri si care ar putea fi adoptat cel mai devreme saptamana viitoare.
De asemenea, Ministerul Economiei a facut apel la KfW, banca detinuta de stat, pentru a acorda finantare companiilor mici si mijlocii, care se lupta sa obtina credite pe o piata aproape inghetata.
Mult mai controversat este insa subiectul reducerilor de impozite, in conditiile in care Angela Merkel si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea ca o asemenea tactica ar putea esua in incercarea de a genera o crestere a cheltuielilor consumatorilor. Si asta intr-un moment in care contributiile la guvernul de stat se afla sub o presiune crescanda.
Totusi, oficiali din interiorul executivului german au confirmat ca cei care se ocupa de elaborarea planului de stimulare fiscala nu au abandonat total posibilitatea reducerilor de impozite.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO