Business Internaţional

Berlusconi amana amnistia fiscala sub presiunea scaderii ratingului

17.01.2003, 00:00 20

Primul ministru italian Silvio Berlusconi se lupta sa scoata economia din stagnare, insa trebuie amane reforma fiscala si sa reduca cheltuielile guvernamentale pentru a evita deteriorarea ratingului de credit al Italiei.
Agentia internationala de rating Standard & Poor's si-a modificat perspectiva referitoare la datoria externa a Italiei de la stabila la negativa, deoarece guvernul italian nu a reusit sa reduca cheltuielile bugetare si datoria externa care este in prezent cae mai mare din Europa. Deocamdata ratingul de tara al Italiei a fost mentinut la AA.
"Berlusconi are mainile legate", spune Lorenzo Codogno, economist la Bank of America. "Singura sa optiune este de a reduce cheltuielile, masura care va impiedica aplicarea altor instrumente economice benefice pentru economie".
Daca agentiile internationale vor reduce ratingul de tara al Italiei, aceasta ar fi prima reducere a ratingului unei tari din zona euro, de la introducerea monedei unice europene, in 1999. Italia, impreuna cu Germania si Franta, se afla sub presiuni accentuate din partea Uniunii Europene de a-si micsora deficitul bugetar, in contextul probabilitatii ca economia de 7 trilioane de dolari a zonei sa se contracte in acest trimestru. Economia europeana, a doua in lume dupa cea a Statelor Unite, se poate contracta cu pana la 0,1% in acest trimestru, conform estimarilor ramurii executive a Uniunii Europene.
"Obiectivul oficial de a atinge echilibrul bugetar in 2006 devine din ce in ce mai greu de atins fara o schimbare pronuntata a politicii aplicate", spune Moritz Kraemer, un analist de la S & P, in anunt. "Daca guvernul italian ar implementa efectiv relaxarea fiscala, finantele Italiei ar arata si mai dezastruos".
Spreadul (diferenta dintre randamentul obligatiunilor de stat germane si al celor italiene) este in prezent de 18 puncte de baza (un punct de baza reprezinta a suta parte dintr-un punct procentual), dupa ce a fost marti de 15 puncte de baza, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.
Produsul intern brut al Italiei a crescut cu doar 0,3% in al treilea trimestru din 2002, iar incadrarea Italiei la clasa de rating imediat inferioara, AA-, ar situa-o la acelasi nivel cu Japonia, tara care are cel mai mic rating al creditului pe termen lung, din statele Grupului celor Sapte, si ar creste costul datoriei Italiei de 1,3 trilioane dolari. Din acest motiv Berlusconi se vede nevoit sa amane reducerile fiscale care au reprezentat punctul forte al campaniei sale electorale din 2001.
Relaxarea fiscala nu va veni anul acesta, daca guvernul italian mai vrea sa-si reduca deficitul bugetar la 0,5% din PIB pana in 2004, obiectiv formulat in luna noiembrie, spun analistii de la S & P. Pentru a implementa pachetul de reduceri fiscale, Italia ar trebui sa-si reduca cheltuielile bugetare cu peste 2% din PIB, echivalentul a 27 miliarde euro.
Reformele din sistemul fiscal revin astfel in actualitate, dupa initiativele anului trecut de acordare a amnistiilor fiscale, din Germania si Italia, care sa-i readuca pe evazionisti in legalitate. Amnistia fiscala oferit atunci de Silvio Berlusconi le-a permis italienilor sa-si legalizeze averile aproape pe gratis: taxa "penalizatoare" de 2,5%, de zece ori mai mica decat cea propusa de guvernul german, a fost un adevarat cadou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO