Business Internaţional

Bouygues simte din nou gustul castigului

17.06.2004, 00:00 12



Concernul Bouygues, situat pe podiumul mondial al celor mai mari companii de constructii si al treilea operator de pe piata de telefonie mobila din Franta, a inregistrat un profit in valoare 69 milioane de euro in primul trimestru al anului curent, rasturnand situatia nefavorabila a ultimelor trei luni din 2003, cand pierderile s- au situat la nivelul de 16 milioane euro, afirma Financial Times.



Departamentul de constructii, cu un profit net de 54 milioane $ in primul trimestru al acestui an, comparativ cu o pierdere de 16 milioane de euro pe anul 2003, are in desfasurare numeroase proiecte majore de infrastructura si este principalul responsabil pentru evolutia spectaculoasa a companiei.



Bouygues Telecom a contribuit cu un profit de 50 milioane in primele 3 luni pe 2004 de euro, fata de doar 26 de milioane in intreg anul precedent. Divizia de telefonie mobila a devenit profitabila incepand cu anul 2002 si a avut o crestere exploziva de 55% in 2003, concretizata prin sporirea numarului de utilizatori cu 19% fata de cei 4,2 milioane ai anului 2002. Fenomenul a fost inlesnit de introducerea noului sistem de acces la internet de pe telefonul mobil denumit "i-mode".



Profitul de pe urma TF1, cel mai important agent de publicitate de pe piata posturilor de televiziune din Franta, a evoluat si el cu 4 % spre cifra de 29 milioane in primul trimestru din 2004.



"Evolutia a fost mai rapida decat ne-am asteptat initial", declara Nicholas Didio analist al CDC Ixis Securities din Paris, care atribuie actiunilor emise de companie calificativul "de cumparat".



Restructurarile facute pentru remedierea situatiei dezastruoase din 2003 de catre Martin Bouygues, directorul executiv si principalul actionar al companiei, au inclus si schimbarea echipei manageriale a diviziei de constructii, considerata vinovata pentru depasirea costurilor estimate si intarzierea a trei contracte in strainatate in valoare totala de 470 milioane de euro. Noua echipa a readus la profit acest departament, inregistrand un avant notabil pe piata americana dupa intarzierile cauzate de o iarna tarzie si o primavara ploiasa.



Grupul si-a reconsiderat obiectivul financiar pe anul 2004, asteptand vanzari totale in valoare de 22,7 miliarde euro, fata de previziunea anterioara de 22,4 miliarde facuta in luna februarie, obiectiv superior cu 4,4 procente rezultatelor inregistate in anul 2003 de doar 21,8 miliarde euro. Actiunile Bouygues au crescut cu 48 de eurocenti, adica in procent de 1,7 %, atingand un nivel maxim de 28,71 euro ce semnifica un nivel pe piata de 9,8 miliarde de euro.



Cu scopul de a anula efectul de dilutie produs de emisiunea de actiuni din aprilie 2004, compania a rascumparat 13,9 milioane de actiuni (4,19% din numarul total) in valoare totala de 397 milioane euro de pe piata, pretul mediu al unei actiuni fiind de 28,47 euro.



Bouygues, companie fondata in 1952 de Francis Bouygus, a contribuit de-a lungul timpului, printre altele, la constructia aeroportului international Charles de Gaulle din Paris, a metroului din Sydney si a complexelor prezidentiale din Turkmenistan si Kazakhstan. Trei sferturi din veniturile companiei rezulta in prezent din afaceri in constructii, lucrari de infrastructura si tranzactii imobiliare, restul provenind din domeniul telecomunicatiilor si al cotei detinute pe piata TV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO