Business Internaţional

BP are lumina verde pentru investitia din Rusia

28.08.2003, 00:00 9



Guvernul Rusiei a anuntat in aceasta saptamana ca a aprobat tranzactia in valoare de 6,15 miliarde de dolari, prin care British Petroleum (BP) si Tyumen Oil Company vor infiinta o noua companie producatoare de petrol.



"Am primit aprobarea autoritatlor din Rusia", a declarat un purtator de cuvant al BP. Aceasta tranzactie este una dintre cele mai importante investitii straine din Rusia post-comunista.



Aprobarea, data de autoritatea de reglementare a concurentei, reprezinta o noua etapa in recastigarea increderii in mediul de afaceri, dupa scandalurile care au afectat Iukos, cea mai mare companie petroliera din Rusia. In ciuda acestor evenimente, autoritatea antimonopol a aprobat fuziunea dintre Iukos si Sibneft, in valoare de 13 miliarde de dolari, care va fi finalizata pana la sfarsitul anului.



Noua multinationala se va numi TNK-BP. Importanta sa a fost subliniata de faptul ca semnarea intelegerii privind infiintarea sa a avut loc in acelasi timp cu vizita presedintelui Vladimir Putin din luna iunie la Londra. Putin este un sustinator al reformelor economice, dar scandalul de la Iukos i-a umbrit promisiunile.



"Cred ca aceasta decizie are rolul de a aminti investitorilor ca in ciuda problemelor politice si economice din ultimele luni, exista companii serioase care inca mai investesc in Rusia", a afirmat Stephen O'Sullivan, director executiv la firma de brokeraj United Financial Group din Moscova.



TNK-BP va fi cel de-al treilea producator de petrol al Rusiei. De asemenea, BP va ajunge numarul 2 mondial la productia de petrol, luand locul companiei Royal Dutch/Shell. Aceasta din urma a obtinut in acest an aprobarea pentru Sakhalin II, singura investitie directa din Rusia, prin care va construi o unitate de productie a GPL-ului. Investitia a fost estimata la 10 miliarde de dolari.



BP va detine 50% din actiunile TNK-BP, restul apartinand Alfa Bank, una dintre cele mai importante banci din Rusia, si grupului industrial Access/Renova.



TNK-BP are 6 unitati producatoare de petrol, cinci rafinarii si 2.100 benznarii. Compania va produce 1,2 milioane de barili de titei pe zi, in special in vestul Siberiei.



In declaratia sa, autoritatea de reglementare a concurentei a afirmat ca nu vor fi impuse conditii asupra celor doua companii care participa la aceasta tranzactie, in parte "pentru ca in Rusia BP are o cota de piata redusa". Cel mai important activ este participatia sa intr-o alta companie petroliera, Sidanco. THK-BP va avea un rol foarte important in exploatarea rezervelor de petrol si gaze naturale din zona insulei Sakhalin.



Uniunea Europeana si Ucraina, unde TNK isi desfasoara o parte din activitati, si-au dat acordul asupra operatiunii. Inca 5 alte tari europene mai trebuie sa-si dea aprobarea, dar nu va exista nici un fel de problema, conform declaratiei purtatorului de cuvant al BP. "Tranzactia va fi finalizata la inceputul lunii viitoare", a adaugat el.



O'Sullivan, de a United Financial Group, este de parere ca astfel a fost pusa baza unor noi investitii. Noua companie si-a indreptat deja atentia spre Tupras, cea mai importanta rafinarie a Turciei, intrand in competitie alaturi de Iukos, Lukoil si Tatneft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO