Business Internaţional

Brexit: s-a ajuns la un acord, dar rămân însă probleme majore de clarificat

Brexit: s-a ajuns la un acord, dar rămân însă...

Autor: Catalina Apostoiu

26.11.2018, 00:05 460

Liderii Uniunii Europene au aprobat acordul pentru Brexit al Marii Britanii, punând capăt unei perioade de 18 luni de negocieri. Urmează o bătălie dură în parlamentul britanic pentru ratificarea acestuia, dar şi o cursă pentru evitarea unui moment tip Lehman pentru bancheri după Brexit.

Polonezul Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a adus vestea că liderii UE, reuniţi pentru un summit special în Bruxelles, au aprobat tratatul de 585 de pagini care stabileşte termenii retragerii Marii Britanii din bloc, cât şi declaraţia politică privind relaţiile viitoare cu Marea Britanie, scrie Financial Times.

Acordul marchează un moment istoric în călătoria Marii Britanii către ieşirea din UE, semnalând sfârşitul unui capitol început în martie 2017. Atenţia se va concentra acum asupra parlamentului britanic, care trebuie să decidă dacă susţine acordul.

Premierul britanic are acum în faţă o bătălie dură pentru a-şi „vinde“ acordul pe plan local înaintea unui vot parlamentar de luna viitoare, în condiţiile în care partidele din opoziţie s-au aliat împotriva propunerii, iar peste 90 de membri conservatori ai parlamentului şi-au exprimat în mod public criticile.

Unii miniştri ai cabinetului şi unii membri ai parlamentului discută de asemenea un plan B în cazul respingerii acordului lui May. La summitul de ieri, însă, liderii europeni au avertizat Marea Britanie că nu va putea obţine condiţii mai bune de atât.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat: „Acesta este acordul, este cel mai bun acord posibil, iar UE nu-şi va modifica poziţia fundamentală în această privinţă, astfel că sunt convins că parlamentul britanic, pentru că este un parlament înţelept, va ratifica acordul“.

Juncker a adăugat că aprobarea acordului marchează o „zi tristă“ pentru continent, ieşirea Marii Britanii din bloc nefiind un moment de celebrare, ci unul trist, o tragedie.

Într-o scrisoare adresată britanicilor ca efort de a câştiga susţinere pentru acord, Theresay May a admis că acordul reprezintă doar începutul unei provocări uriaşe în încercarea de convingere a parlamentului să voteze pentru acesta, multe dintre aspectele relaţiilor viitoare ale Marii Britanii cu UE rămânând neclare.

Unul dintre acestea priveşte sectorul financiar. Nu există încă un plan pentru a se evita ceea ce bancherii centrali şi autorităţile de reglementare se tem că ar putea fi o criză de amploarea celei declanşate de căderea Lehman Brothers pe pieţele financiare dacă tranzacţii de ordinul miilor de miliarde de dolari ar fi brusc blocate, potrivit Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO