Business Internaţional

Buffet nu se dezminte nici in al doilea trimestru

11.08.2003, 00:00 12



Berkshire Hathaway, grupul miliardarului american Warren Buffet, a anuntat dublarea profitului net trimestrial. Evolutia se datoreaza performantelor companiilor de asigurari si ale noului retailer achizitionat.



Astfel, pe al doilea trimestru fiscal al anului 2003, adica pana pe 30 iunie, grupul a obtinut un profit net de 2,23 miliarde de dolari sau 1.453 dolari pe actiune. Excluzand castigurile din diversele investitii realizate, profitul a fost de 1,32 miliarde de dolari, in crestere cu 32% fata de perioada similara a anului 2002. Cu un an in urma, profitul net a fost de doar 1,04 miliarde sau 681 dolari pe actiune.  #leadend#



Profitul pe actiune este relativ ridicat, deoarece Berkshire are relativ putine actiuni listate la bursa. Actiunile din categoria A se tranzactionau saptamana trecuta la New York Stock Exchange la un curs de 72.400 de dolari.



Cifra de afaceri inregistrata pe al doilea trimestru a urcat de la 10 miliarde de dolari la 14,4 miliarde.



Grupul se compune din companii care actioneaza in diverse sectoare ale economiei: asigurari, restaurante, companii producatoare de incaltaminte sau de mobilier. Cele mai cunoscute sunt asiguratorul auto GEICO, restaurantele Dairy Queen sau producatorul de articole de imbracaminte Fruit of the Loom.



Berkshire a cumparat in luna mai, de la grupul Wal-Mart Stores, compania McLane, unul dintre cei mai mari distribuitori de produse alimentare si nealimentare din SUA. Veniturile anuale ale McLane se ridica la aproximativ 22 miliarde de dolari. Desi aceasta noua achizitie contribuie de doar o luna la rezultatele celui de-al doilea trimestru, compania a adaugat 1,7 miliarde de dolari la cifra de afaceri a grupului Berkshire.



Buffet, care si-a creat o reputatie de vanator de chilipiruri, achizitioneaza numai companii pe care le considera subevaluate. In aceasta categorie de investitii intra, conform analistilor, si o alta companie vizata de directorul executiv al Berkshire, constructorul de locuinte Clayton Homes. Tranzactia, evaluata la 1,7 miliarde de dolari, a fost aprobata saptamana trecuta de catre actionarii grupului.



In ceea ce priveste companiile de asigurari detinute de Berkshire, deoarece nu au avut loc evenimente care sa duca la plata unor despagubiri majore, primele de asigurare nu au fost cu mult diminuate si au atins un nivel de 260 milioane de dolari. Inainte de impozite, profitul a fost de 395 milioane de dolari pe al doilea trimestru si de 685 milioane pe prima jumatate a anului. In 2002, in aceeasi perioada, companiile declarasera o pierdere de 12 milioane de dolari.



"Operatiunile tuturor companiilor de asigurari merg foarte bine", au afirmat reprezentantii grupului.



Cifrele sunt o dovada in acest sens. De exemplu, volumul primelor incasate de GEICO a crescut cu 16 procente in al doilea trimestru, iar compania se asteapta ca trendul sa se mentina.



Berkshire Hathaway a realizat si operatiuni cu titluri de stat. Astfel, vanzarile de obligatiuni emise de Trezorerie, ale caror randamente au scazut la minimele ultimilor 45 de ani, i-au adus grupului castiguri nete de aproape 600 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO